Κλιματική αλλαγή / Μετά την COP26, οι πληγές του Φαραώ

by/ 0 Comments / 0 View / 18/11/2021

Μιχάλης Τρίκκας

Ακραία καιρικά φαινόμενα και καταστροφές που εύκολα θα χαρακτηρίζονταν βιβλικές σημειώνονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, υπογραμμίζοντας ακόμη περισσότερο τη σημασία της παταγώδους αποτυχίας της πολυδιαφημισμένης διάσκεψης για το κλίμα COP26.

Οι ουρανοί άνοιξαν πάνω από το νότιο τμήμα της Αιγύπτου, με αποτέλεσμα να σημειωθούν οι χειρότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων ετών, νεροποντές που είχαν μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα και τη μαζική έξοδο σκορπιών και ερπετών από τις φωλιές τους…

«Εδώ και έντεκαχρόνια δεν έχει καταγραφεί τέτοια ποσότητα βροχής και οφείλεται στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή» δήλωσε ο Χάλεντ Κάσεμ, τοπικός αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σε 55 λεπτά, τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, έπεσαν στην επαρχία Ασουάν «8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού» επισήμανε ο κυβερνήτης  Άσραφ Ατίγια στην κρατική τηλεόραση. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσαν τα σπίτια τους λόγω της βροχής και του χαλαζιού.

Συνολικά 106 σπίτια έχουν καταστραφεί και περισσότερα από 300 έχουν υποστεί ζημιές, πρόσθεσε ο Ατίγια. Εξάλλου, διακόπηκαν η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση σε κάποιες περιοχές, ενώ λόγω της βροχής βγήκαν από τις φωλιές τους πολλοί σκορπιοί, με αποτέλεσμα «περισσότεροι από 500 άνθρωποι» να τσιμπηθούν, όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές της επαρχίας Ασουάν.

Ασύλληπτες νεροποντές σημειώθηκαν όμως και στον μακρινό Καναδά. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στη Βρετανική Κολομβία από τις καταρρακτώδεις βροχές που σημειώνονται εδώ και μέρες, έχοντας προκαλέσει σοβαρές κατολισθήσεις και πλημμύρες και αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Τη Δευτέρα περίπου 7.000 κάτοικοι της πόλης Μέριτ, που βρίσκεται 300 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βανκούβερ, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Παράλληλα, λόγω των πλημμυρών έχουν σταματήσει όλα τα δρομολόγια των τρένων «από και προς το λιμάνι του Βανκούβερ», δήλωσε η εκπρόσωπος των Λιμενικών Αρχών Μάτι Πολιχρόνις.

Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσαν τα καναδικά μέσα ενημέρωσης, η βροχή έχει σταματήσει, αλλά πολλοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί και πόλεις εξακολουθούν να είναι πλημμυρισμένες, αφού στην κοιλάδα Φρέιζερ έπεσαν έως και 250 χιλιοστά βροχής τη Δευτέρα.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τα φαινόμενα αυτά συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Είναι πρωτόγνωρα για τη φύση» εκτίμησε ο Μάικ Φάρνγουορθ, υπουργός Δημόσιας Τάξης της Βρετανικής Κολομβίας, μερικούς μήνες αφού μεγάλες πυρκαγιές έπληξαν την επαρχία.

Στην Ινδία το πρόβλημα δεν είναι αυτή την εποχή οι μουσώνες, αλλά η συνεχής επιδείνωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε μια χώρα απόλυτα εξαρτημένη από την παραγωγή και κατανάλωση άνθρακα.

Η μόλυνση έχει αυξηθεί σε επικίνδυνα επίπεδα σε όλο το Νέο Δελχί και σε άλλα τμήματα της βόρειας Ινδίας αυτόν τον μήνα. Τις περισσότερες ημέρες ο Δείκτης Ποιότητας του Αέρα βρισκόταν πάνω από το 451, σε μια κλίμακα με ανώτατο όριο το 500, γεγονός που παραπέμπει σε “πολύ κακές” και “σοβαρές” συνθήκες, οι οποίες επηρεάζουν ακόμη και τους υγιείς ανθρώπους.

Ο αριθμός των παιδιών με παθήσεις του αναπνευστικού έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες επτά με δέκα ημέρες, δήλωσε ο Αρβίντ Μπούντρα, επικεφαλής του Παιδιατρικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Max Super Speciality.

avgi.gr