Κλιματική αλλαγή / Κραυγή αγωνίας από τους νέους

by/ 0 Comments / 0 View / 15/09/2021

του Μιχάλη Τρίκκα

Προσωπικό ζήτημα και όχι κάποια αφηρημένη στατιστική πρόβλεψη για ένα μακρινό μέλλον θεωρεί η συντριπτική πλειονότητα των νέων σε όλο τον κόσμο το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Αυτό υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, έρευνα βρετανικών πανεπιστημίων που διενεργήθηκε σε δέκα χώρες.

Η έρευνα των έξι βρετανικών πανεπιστημίων και του ινστιτούτου Avaaz δείχνει πως το ποσοστό των νέων που εκφράζουν έντονη ανησυχία για το φαινόμενο αγγίζει το 60%. Περισσότερο από 45% των ερωτηθέντων μάλιστα τονίζουν πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει άμεσα τις καθημερινές τους ζωές.

Οι απαντήσεις σε άλλα ερωτήματα της έρευνας αποκαλύπτουν άλλωστε κάτι περισσότερο από απλή ανησυχία. Τρεις στους τέσσερις νέους απαντούν ότι θεωρούν το μέλλον “τρομακτικό”, ενώ περισσότεροι από τους μισούς (56%) πιστεύουν πως η ανθρωπότητα είναι καταδικασμένη.

Τα συναισθήματα που συνδέουν οι περισσότεροι με την κλιματική αλλαγή είναι η λύπη, ο φόβος και η αγωνία, ενώ πολλοί αναφέρουν επίσης την οργή, την απόγνωση και την ντροπή.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα είναι και το ότι οι νέοι στις δέκα χώρες που συμμετείχαν (ΗΠΑ, Φινλανδία, Γαλλία, Βρετανία, Αυστραλία, Πορτογαλία, Βραζιλία, Ινδία, Φιλιππίνες και Νιγηρία) δηλώνουν προδομένοι, αγνοημένοι ή εγκαταλελειμμένοι από τις κυβερνήσεις τους.

Ποσοστό 65% συμφωνεί με την τοποθέτηση ότι “οι κυβερνήσεις απογοητεύουν τους νέους”, ενώ μόλις 31% κρίνει πως “μπορεί να εμπιστεύεται κανείς τις κυβερνήσεις”.

Η συντονίστρια των ερευνητών, Κάρολαιν Χίκμαν, κάνει λόγο για “οικο-αγωνία” των νέων. Μια αγωνία που, όπως τονίζει, δεν συνδέεται μόνο με την περιβαλλοντική καταστροφή αλλά και με την απραξία των κυβερνήσεων. “Δεν μετρήσαμε μόνο το πώς αισθάνονται αλλά και το πώς σκέφτονται” σημειώνει. “Τέσσερις στους δέκα διστάζουν να κάνουν παιδιά”.

Και την αγωνία για το μέλλον του πλανήτη εντείνουν καθημερινά συμπεράσματα νέων επιστημονικών ερευνών, που συζητούνται για ένα – δύο εικοσιετράωρα προτού ξεχαστούν. Μια από αυτές τις έρευνες, που πραγματοποιήθηκε από το BBC, δείχνει ότι ο αριθμός των ημερών του έτους κατά τις οποίες η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 50 βαθμούς Κελσίου σε διάφορα μέρη του πλανήτη έχει διπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1980.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 50 βαθμούς Κελσίου 14 μέρες τον χρόνο ανάμεσα στο 1980 και το 2009. Οι μέρες του ακραίου καύσωνα αυξήθηκαν όμως σε 29 στο διάστημα μεταξύ 2010 και 2019. Ανάλογη αύξηση παρατηρήθηκε και στις μέρες κατά τις οποίες η θερμοκρασία ανέβηκε πάνω από τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Και, φυσικά, είναι μια αύξηση “που μπορεί να αποδοθεί 100% στην καύση ορυκτών καυσίμων”, όπως σημειώνει η Φρεντερίκε Ότο, αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Μέχρι σήμερα, ο υδράργυρος ξεπερνά κάθε καλοκαίρι τους 50 βαθμούς Κελσίου μόνο σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Οι θερμοκρασίες – ρεκόρ, όμως, που σημειώθηκαν φέτος σε χώρες όπως η Ιταλία (48,6 βαθμού Κελσίου) και ο Καναδάς (49,6 βαθμοί Κελσίου) δείχνουν ότι η τάση αυτή αρχίζει να αλλάζει, με αποτέλεσμα οι καύσωνες να επεκτείνονται σε όλο και περισσότερες περιοχές του πλανήτη.

avgi.gr