«Θερίζει» ο καύσωνας στον ΒΔ Ειρηνικό – Τον συνδέουν με εκατοντάδες θανάτους

by/ 0 Comments / 1 View / 01/07/2021

Εκατοντάδες θάνατοι στον Καναδά, το Όρεγκον και την Ουάσινγκτον μπορεί να έχουν προκληθεί από το ιστορικό κύμα καύσωνα που πλήττει από την περασμένη Παρασκευή τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό και κατέρριψε τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών  όλων των εποχών στις συνήθως εύκρατες πόλεις.

Αξιωματούχοι υγείας του Όρεγκον δήλωσαν αργά χθες ότι περισσότεροι από 60 θάνατοι έχουν συνδεθεί με την αφόρητη ζέστη, με μόνο τη μεγαλύτερη κομητεία της πολιτείας, Μαλτνόμαχ  να αποδίδει στα ακραία καιρικά φαινόμενα 45 θανάτους.

Η επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας στη Βρετανική Κολομβία, Λίζα Λαπουάντ, δήλωσε ότι το γραφείο της έλαβε αναφορές για τουλάχιστον 486 «ξαφνικούς και απροσδόκητους θανάτους» μεταξύ Παρασκευής και Τετάρτης. Συνήθως, σε μια περίοδο πέντε ημερών, θα πέθαιναν περίπου 165 άτομα στην επαρχία, σημείωσε και πρόσθεσε: «Ενώ είναι πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα πόσοι από αυτούς τους θανάτους σχετίζονται με τη ζέστη, πιστεύεται ότι η σημαντική αύξησή τους οφείλεται στον καύσωνα».

Όπως και στο Σιάτλ, πολλά σπίτια στο Βανκούβερ της Βρετανικής Κολομβίας δεν διαθέτουν κλιματισμό.

«Το Βανκούβερ δεν έχει ζήσει ποτέ ζέστη σαν αυτή και δυστυχώς δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας της», ανέφερε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας Στιβ Άντισον.

Και στην Ουάσινγκτον, οι αρχές έχουν συνδέσει περισσότερους από 20 θανάτους με τη ζέστη, με τον αριθμό να αναμένεται ότι θα αυξηθεί.

Οι μετεωρολόγοι αποδίδουν το ανυπόφορο αυτό κύμα καύσωνα σε ένα σύστημα υψηλής πίεσης στα βορειοδυτικά, το οποίο επιδεινώθηκε από την – με ευθύνη του ανθρώπου – κλιματική αλλαγή, γεγονός που καθιστά εσχάτως τόσο ακραία και έντονα τα καιρικά φαινόμενα. Σιάτλ, Πόρτλαντ και πολλές άλλες πόλεις έσπασαν τα ρεκόρ θερμοκρασίας όλων των εποχών, με τον υδράργυρο σε ορισμένα μέρη να ξεπερνά τους 115 βαθμούς Φαρενάιτ (46 βαθμοί Κελσίου).

Ενώ οι θερμοκρασίες έπεσαν σημαντικά χθες σε Δυτική Ουάσινγκτον, Όρεγκον και Βρετανική Κολομβία, η ενδοχώρα «βράζει», καθώς το μετεωρολογικό σύστημα κινήθηκε ανατολικά.

Το Κέντρο Περιβάλλοντος του Καναδά (Εnvironment Canada) εξέδωσε προειδοποιήσεις για τη νότια Αλμπέρτα και το Σασκάτσουαν. Σε επιφυλακή έχουν τεθεί ακόμη περιοχές σε Ουάσιγκτον, Όρεγκον, Αϊντάχο και Μοντάνα.

Στην Αλμπέρτα, «ένα παρατεταμένο, επικίνδυνο και ιστορικό κύμα ζέστης θα συνεχιστεί μέσα στην εβδομάδα», ανακοίνωσε το Environment Canada.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες ή οι συνθήκες υγρασίας δημιουργούσαν αυξημένο κίνδυνο θερμοπληξίας ή θερμότητας.

Ο ιατροδικαστής της κομητείας Μαλτνόμαχ του Όρεγκον απέδωσε 45 θανάτους στην υπερθέρμανση, μια ασυνήθιστα υψηλή θερμοκρασία στο σώμα το οποίο αδυνατεί να την αντιμετωπίσει. Τα θύματα ήταν ηλικίας από 44 έως 97 ετών.

Στην πολιτεία του Όρεγκον που περιλαμβάνει και το Πόρτλαντ, μεταξύ 2017 και 2019, υπήρξαν μόνο 12 θάνατοι από υπερθερμία.

«Αυτή ήταν μια πραγματική κρίση για την υγεία που ανέδειξε το πόσο θανατηφόρο μπορεί να είναι ένα ακραίο κύμα θερμότητας, ειδικά σε ευάλωτα άτομα», ανέφερε και η Δρ Τζένιφερ Βάινς, αξιωματικός υγείας της κομητείας.

Το γραφείο του ιατροδικαστή στην κομητεία του Κινγκ, το οποίο καλύπτει μια περιοχή που περιλαμβάνει και το Σιάτλ, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 13 άτομα πέθαναν λόγω της ζέστης. Τα θύματα ήταν μεταξύ 61 και 97 ετών.

Στην ανατολική Ουάσινγκτον, το Πυροσβεστικό Τμήμα του Σποκέιν βρήκε σε μια πολυκατοικία νεκρά δύο άτομα που υπέφεραν από συμπτώματα άγχους τα οποία σχετίζονται με τη θερμότητα, ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός KREM.

Οι υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή οδήγησε μια εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας να επιβάλλει συσκότιση λόγω της πίεσης στο ηλεκτρικό δίκτυο. Η Avista Utilities λέει ότι προσπαθεί να περιορίσει τις διακοπές της ηλεκτροδότησης σε μία ώρα ανά πελάτη.

efsyn.gr