Η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει διπλάσια συρρίκνωση των οικονομιών των G7 απ’ ότι η Covid-19

by/ 0 Comments / 6 View / 07/06/2021

Οι οικονομίες των πλούσιων κρατών θα συρρικνωθούν σε διπλάσιο βαθμό απ’ ότι εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19, σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να περιορίσουν τις εκπομπές καυσαερίων, σύμφωνα με έρευνα.

 

Οι χώρες της G7 – οι μεγαλύτερες οικονομίες του βιομηχανικού κόσμου – θα χάνουν 8,5% του ΑΕΠ τους ετησίως ή σχεδόν 5 τρισ. δολάρια, με αποτέλεσμα την κατάρρευση των οικονομιών τους, σε τριάντα χρόνια, εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 2.6 βαθμούς Κελσίου, όπως και προβλέπεται με βάση κυβερνητικές δεσμεύσεις και πολιτικές σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα της Oxfam και του Swiss Re Institute.

Οι οικονομίες των εθνών της G7 συρρικνώθηκαν κατά περίπου 4,2% κατά μέσο όρο στην πανδημία του κορονοϊού, ενώ οι οικονομικές απώλειες από την κλιματική κρίση έως το 2050 θα ήταν περίπου στην κλίμακα να υπόκεινται μια παρόμοια κρίση δύο φορές το χρόνο, σύμφωνα με την έρευνα.

 

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα χάσει 6,5% ετησίως έως το 2050 με βάση τις τρέχουσες πολιτικές και προβλέψεις, σε σύγκριση με 2,4% εάν επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

 

Άλλα έθνη θα πληγούν πολύ χειρότερα, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της οποίας η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά ένα τέταρτο λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας 2,6C, ενώ η Αυστραλία θα υποστεί απώλεια 12,5% της παραγωγής και η Νότια Κορέα θα χάσει σχεδόν το ένα δέκατο του οικονομικού της δυναμικού.

 

Οι ηγέτες των χωρών της G7 – Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία – και η ΕΕ θα συναντηθούν την Παρασκευή στην Κορνουάλη για να συζητήσουν την παγκόσμια οικονομία, τα εμβόλια Covid-19, τους φόρους στις επιχειρήσεις και την κλιματική κρίση.

 

Η μοντελοποίηση από την ασφαλιστική εταιρεία Swiss Re έλαβε υπόψη τις άμεσες επιπτώσεις της κατάρρευσης του κλίματος, συμπεριλαμβανομένων ακραίων καιρικών συνθηκών όπως ξηρασίας και πλημμυρών, καθώς και τις επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγικότητα, αλλά και της επιπτώσεις της [αυξημένης] θερμοκρασίας στην υγεία.

 

Ο Jerome Haegeli, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου της Swiss Re, δήλωσε: «Η κλιματική αλλαγή είναι ο μακροπρόθεσμος νούμερο ένα κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία και η παραμονή στην παρούσα κατάσταση δεν αποτελεί επιλογή – χρειαζόμαστε περισσότερη πρόοδο από την G7. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο οι υποχρεώσεις για τη μείωση του CO2, αλλά και η βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες, είναι εξαιρετικά σημαντική».

 

Πρόσθεσε ότι τα εμβόλια για την Covid-19 ήταν επίσης ένας βασικός τρόπος για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς οι οικονομίες τους πλήττονται σκληρά από την πανδημία και θα χρειαστούν βοήθεια για να ανακάμψουν σε μια πράσινη πορεία, παρά μέσω της ενίσχυσης των ορυκτών καυσίμων.

 

Ο εκπρόσωπος της ασφαλιστικής διαπίστωσε ότι οι πολιτικές και οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού. Εκτός από τη διοργάνωση της συνόδου κορυφής της G7, το Ηνωμένο Βασίλειο θα φιλοξενήσει ζωτικές συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα, που ονομάζονται Cop26, τον Νοέμβριο στη Γλασκόβη.

 

Πηγή: Guardian