Η Ιαπωνία ετοιμάζεται να ρίξει το νερό της Φουκουσίμα στη θάλασσα

by/ 0 Comments / 3 View / 10/04/2021

Η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να απελευθερώσει στον Ειρηνικό Ωκεανό τεράστιες ποσότητες επεξεργασμένου αλλά ακόμα ραδιενεργού νερού από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ανέφεραν σήμερα τοπικά ΜΜΕ.

Πρόκειται για μια εξέλιιξη που αναμένεται ευρέως εδώ και χρόνια αλλά καθυστερούσε λόγω των διαδηλώσεων και της γενικευμένης ανησυχίας.

Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα είπε, την Τετάρτη, σε ανώτερα στελέχη της ένωσης αλιέων ότι η κυβέρνησή του πιστεύει ότι η απελευθέρωση του νερού αυτού στη θάλασσα είναι η πιο ρεαλιστική επιλογή και ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί «εντός ημερών».

Επίσημη ανακοίνωση αναμένεται σύντομα σε συνάντηση κεντρικών υπουργών της κυβέρνησης, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις αξιωματούχων του υπουργείου Βιομηχανίας. Οι αξιωματούχοι αυτοί αρνήθηκαν πάντως να επιβεβαιώσουν αναφορές από το πρακτορείο Kyodo και άλλα μέσα ενημέρωσης ότι οι υπουργοί θα συναντηθούν την Τρίτη και ότι έχουν ήδη λάβει τελική απόφαση.

Μια κυβερνητική επιτροπή, μετά από επτά χρόνια συζήτησης σχετικά με τον τρόπο απόρριψης του νερού χωρίς να βλάψει περαιτέρω την εικόνα της Φουκουσίμα και την αλιεία και άλλες επιχειρήσεις της περιοχής, συνέταξε μια έκθεση πριν από δύο χρόνια λέγοντας ότι η απελευθέρωση στη θάλασσα είναι η πιο ρεαλιστική μέθοδος. Η έκθεση ανέφερε την εξάτμιση ως λιγότερο επιθυμητή επιλογή.

Η απελευθέρωση των μολυσμένων υδάτων αναμένεται να ξεκινήσει περίπου δύο χρόνια αφότου η εταιρεία Tokyo Electric Power Co. στήσει μια εγκατάσταση εγκεκριμένη από πυρηνικές αρχές. Σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση, μια σταδιακή απελευθέρωση του νερού αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τελειώσει ο καθαρισμός του εργοστασίου.

Το 2011, ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 9 Ρίχτερ, που ακολουθήθηκε από τσουνάμ, κατέστρεψε τα συστήματα ψύξης του εργοστασίου της Φουκουσίμα, προκαλώντας τήξη τριών πυρηνικών αντιδραστήρων.

Πληροφορίες από Associated Press