Η Θεσσαλονίκη στα κάγκελα για την καύση απορριμμάτων RDF–SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Θεσσαλονίκη στα κάγκελα για την καύση απορριμμάτων RDF–SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας / 13 View / 16/06/2020

Με τον χαρακτηρισμό «μαύρη μέρα για τη Θεσσαλονίκη», με αναγγελία κινητοποιήσεων από την ερχόμενη Παρασκευή και με δέκα απαντήσεις σε αντίστοιχες αιτιάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος απάντησε η Πρωτοβουλία 128 συλλόγων, σωματείων και φορέων κατά της καύσης απορριμμάτων RDF–SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης στην αιφνιδιαστική έγκριση πριν από τέσσερις μέρες των περιβαλλοντικών όρων για την καύση στο εργοστάσιο που βρίσκεται στη Δυτική Θεσσαλονίκης. Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Παύλου Μελά έκανε γνωστό ότι δεν αποκλείει πλέον και την προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης, αφού τον άδειασε κυριολεκτικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός άδειασε πολλούς νεοδημοκράτες στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ αυτών και βουλευτές που είχαν τοποθετηθεί, αλλά στην τελευταία επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη πριν από μόλις 20 μέρες, σε συνάντηση με τον δήμαρχο Δημήτρη Δεμουρτζίδη, όπως ο τελευταίος έκανε γνωστό, «θα ζητήσει νέα ενημέρωση και από όσους εμπλέκονται στις διαδικασίες τροποποίησης της ΑΕΠΟ της εταιρείας». Προφανώς ο πρωθυπουργός είχε καλή ενημέρωση και προφανώς έδωσε τη συγκατάθεσή του στον κ. Χατζηδάκη. Με χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Δεμουρτζίδης ανήγγειλε προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης του ΥΠΕΝ και την ανάγκη για εύρεση χρηματοδότησης ανεξάρτητης μελέτης από το πανεπιστήμιο.

Η Πρωτοβουλία πολύ πιο καθαρά χαρακτηρίζει το ΤΙΤΑΝ «ανεπιθύμητο», σημειώνει ότι δεν πρόκειται να δεχτούν «την αναγκαστική επιβολή της καύσης», λένε στη βιομηχανία και την κυβέρνηση ότι θα καταλάβουν πως «το παιχνίδι μόλις ξεκίνησε» και καλούν τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος και την Περιφέρεια «επιτέλους να βγουν μπροστά, όχι με λόγια και ανακοινώσεις, αλλά με δυναμικές κινητοποιήσεις» να ζητήσουν «τη βοήθεια της επιστημονικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης που στέκεται κατά της καύσης, για να αποκαλύψει το έγκλημα που έρχεται» και να ζητήσουν με κοινό διάβημα την ανάκληση της απόφασης. Χαρακτηρίζει την περασμένη Παρασκευή «ημέρα που μια κυβέρνηση στέφει τη Θεσσαλονίκη ως την αιώνια “βασίλισσα πόλη των ρύπων”» αφού χαρίζει «ένα μέλλον γεμάτο με διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα, υδράργυρο σε μας και στα παιδιά μας». Επιτίθεται με σφοδρότητα στο υπουργείο Περιβάλλοντος αφού, όπως σκωπτικά υπογραμμίζουν, όποιος διαβάσει τη σχετική ανακοίνωση «θα νομίσει άνετα ότι είναι από το γραφείο Τύπου της τσιμεντοβιομηχανίας», έχει «ύφος χιλίων καρδιναλίων» αλλά και ψεύδη.

Τσιμεντοβιομηχανία

Λανθάνει το υπουργείο και ως προς το σημείο όπου βρίσκεται η τσιμεντοβιομηχανία, αφού δεν λειτουργεί στον… Λαγκαδά αλλά στην Ευκαρπία (απέχουν 15 χιλιόμετρα). Επίσης η Πρωτοβουλία τονίζει ότι δεν υπάρχει «…απεξάρτηση από ρυπογόνα συμβατικά (ορυκτά) καύσιμα…» αφού «σύμφωνα με την ΑΕΠΟ του ΤΙΤΑΝ, θα συνεχίσει να καίει ώς 70% πετ κοκ, άρα ποια απεξάρτηση;», δεν περιορίζεται ο όγκος των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή αφού θα γίνεται και εισαγωγή, όσο δε για το επιχείρημα ότι «η παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Ιταλία…» αναρωτιούνται: τότε «η Ιταλία γιατί στέλνει RDF-SRF στον Βόλο στην ΑΓΕΤ να τα καίει;».

Η Πρωτοβουλία αποδομεί το επιχείρημα περί καύσης απορριμμάτων ακόμη και στο κέντρο ευρωπαϊκών πόλεων, χαρακτηρίζει «υποκριτική» την αναφορά στη μείωση του CO2, διότι την ίδια στιγμή «το εργοστάσιο μοιράζει κοκτέιλ καρκινογόνων ρύπων στις γειτονιές μας» και ρωτά αν «είναι ορθή πολιτική η καύση των RDF-SRF, πριν γίνουν όλα τα υπόλοιπα βήματα;». Καταγγέλλει ακόμη ότι «χωρίς καμία ενημέρωση και ανήθικα μέσα στην πανδημία, μας έφεραν προ τετελεσμένων γεγονότων. Το ΥΠΕΝ, βλέποντας τις αντιδράσεις των χιλιάδων πολιτών να κλιμακώνονται, με δικτατορικό τρόπο επιβάλλει την καύση, για να μην ακουστούν οι φωνές τους», ενώ στην αναφορά του υπουργείου ότι «…ο Σωκράτης Φάμελλος υπέγραψε εθελοντική συμφωνία συνεργασίας με το ΤΙΤΑΝ …στο πλαίσιο της βιομηχανικής συμβίωσης και κυκλικής οικονομίας…» απαντούν: «“Ενοχος” ο κ. Φάμελλος, αλλά ο κ. Χατζηδάκης δεν είναι υπουργός τώρα;».