Η Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις αξιοποίησης των πολιτικών για τη διάσωση του πλανήτη

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις αξιοποίησης των πολιτικών για τη διάσωση του πλανήτη / 30 View / 09/12/2015

Η εμμονή στη χρήση λιγνίτη, η απουσία επενδύσεων «καθαρής» ενέργειας και ο κίνδυνος που διατρέχουν τα δάση αποτελούν τους βασικούς λόγους που καθηλώνουν τη χώρα χαμηλά στη σχετική λίστα.

***

Την έκτη θέση από το τέλος, ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την 33η θέση παγκοσμίως καταλαμβάνει φέτος η Ελλάδα ως προς τις πολιτικές της για την κλιματική αλλαγή, διατηρώντας τη θέση της ανάμεσα στην ομάδα κρατών με “κακές” κλιματικές πολιτικές.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «Δείκτες Κλιματικών Επιδόσεων (CCPI)», η Ελλάδα ανάμεσα στα 58 κράτη που αξιολογούνται, βρίσκεται στην κατώτερη αυτή θέση, καθώς η εμμονή στην εκμετάλλευση του λιγνίτη, ως κινητήρια δύναμη για την παραγωγή ενέργειας, επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, σημειώθηκε πως εκτός της εμμονής στο λιγνίτη, η απουσία επενδύσεων στον τομέα της «καθαρής» ενέργειας και η στασιμότητα στην εφαρμογή πολιτικών μείωσης του αποτυπώματος του τομέα των μεταφορών, καθώς και οι αυξανόμενοι κίνδυνοι για τα δάση, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που καθηλώνουν τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις της σχετικής λίστας.

«Η Ελλάδα δυστυχώς δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μόνο αναγκαιότητα, αλλά και ευκαιρία. Η απεξάρτηση από το λιγνιτικό μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής και η αξιοποίηση του ανεξάντλητου δυναμικού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι η καλύτερη εγγύηση για μειωμένο ενεργειακό κόστος, ενεργειακή αυτάρκεια και μακροχρόνια βιωσιμότητα του ενεργειακού μας μοντέλου», δήλωσε ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής του WWF Ελλάς.