Η άγρια ζωή πεθαίνει από το ανθρώπινο χέρι

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η άγρια ζωή πεθαίνει από το ανθρώπινο χέρι / 15 View / 08/10/2019

Το παγκόσμιο εμπόριο της άγριας ζωής είναι ακόμη πιο εκτεταμένο και πιο επιβλαβές για τη βιοποικιλότητα από ό,τι είχαν συνειδητοποιήσει οι φορείς διατήρησης της άγριας φύσης, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη. Περισσότερα από ένα από τα τέσσερα ζώα που περπατά στη Γη ή πετά στον ουρανό εμπορεύεται διεθνώς, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Science.

Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για εξωτικά κατοικίδια ζώα, γούνες, κοσμήματα και μέρη του σώματος που χρησιμοποιούνται για την παραδοσιακή ιατρική έχει θέσει σε σοβαρή απειλή όλα τα είδη των ζώων – με το εμπόριό τους να αντιπροσωπεύει μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αναλύοντας τα δεδομένα για τα 31.745 χερσαία σπονδυλωτά είδη που είναι γνωστό ότι ζουν στη Γη, οι ερευνητές στα Πανεπιστήμια του Σέφιλντ και της Φλόριντα διαπίστωσαν ότι 5.579 είδη θηλαστικών, πουλιών, ερπετών και αμφιβίων (18% του συνόλου) αγοράζονται και πωλούνται στην παγκόσμια αγορά, νόμιμα ή παράνομα. Το ποσοστό αυτό είναι περίπου 50% υψηλότερο από τις προηγούμενες υπάρχουσες εκτιμήσεις.

Εξάλλου η μελέτη διαπίστωσε ότι επιπλέον 3.196 είδη ζώων έχουν «επιθυμητά» χαρακτηριστικά που τα καθιστούν πιθανά υποψήφια για μελλοντική εμπορία –ως κατοικίδια ή για προϊόντα όπως κρέας, δέρμα, κέρατα και δόντια– με βάση διάφορους παράγοντες όπως τα μοναδικά φυσικά χαρακτηριστικά τους (π.χ. ο εξαιρετικός χρωματισμός ή τα εξωτικά κέρατα), τη γενετική συγγένεια και τις ομοιότητές τους με τα δημοφιλή ζώα που αγοράζονται και πωλούνται σήμερα, αλλά και το μέγεθος του σώματος.

Ετσι, σε περισσότερα από 8.500 άγρια είδη θα μπορούσε να ανέρχεται συνολικά ο αριθμός των ειδών που θα διακινείται στην παγκόσμια αγορά εμπορίου άγριων ζώων στο εγγύς μέλλον. Αυτός ο αριθμός θα κάλυπτε σχεδόν το 30% όλων των θηλαστικών, των πτηνών, των αμφιβίων και των ερπετών.

Για να εντοπίσουν τα είδη που αποτελούν αντικείμενο εμπορίας, οι επιστήμονες ανέλυσαν όλα τα χερσαία είδη στις εκτεταμένες βάσεις δεδομένων για την άγρια φύση που διατηρεί η Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών (CITES), καθώς και στοιχεία της Διεθνούς Ενωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) της οποίας η Κόκκινη Λίστα υποδηλώνει την κατάσταση της διατήρησης των άγριων ζώων και φυτών και τις πιο πιεστικές απειλές τους.

Οι επιπτώσεις του εμπορίου άγριων ζώων φαίνεται να είναι υψηλότερες στα απειλούμενα είδη μεταξύ ορισμένων ομάδων –πτηνών και θηλαστικών– και επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία του πλανήτη.

Η μελέτη εντόπισε τα hotspots όπου τα ζώα αιχμαλωτίζονται και διακινούνται στις τροπικές περιοχές του κόσμου, όπου η άγρια φύση είναι πιο ποικιλόμορφη και άφθονη, ιδιαίτερα στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία για τα θηλαστικά, τη Νότια Αμερική και την Αφρική για τα πουλιά, τη Νότια Αμερική για τα αμφίβια και την Αυστραλία για τα ερπετά. Στο στόχαστρο βρίσκονται περιοχές της οροσειράς των Ανδεων, του τροπικού δάσους του Αμαζονίου και νοτίως της Σαχάρας Αφρικής.

Στην ανατολική Ασία βρίσκονται οι περισσότεροι αγοραστές. Και, όπως επισημαίνει ένας εκ των ερευνητών που διεξήγαγαν τη μελέτη, το εμπόριο το οποίο στο παρελθόν ήταν υλικοτεχνικά και ίσως οικονομικά μη πρόσφορο, με καλύτερες μεταφορικές συνδέσεις στο μέλλον θα είναι. Σήμερα, για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να μεταφέρει άγρια ζώα από την Αφρική στην Ανατολική Ασία, υπάρχουν δύο τρόποι να το κάνει: από τον αέρα ή από τη θάλασσα. Στο μέλλον, λέει, αυτά τα δίκτυα θα είναι πιο πυκνά και, με τη σχεδιαζόμενη αναβίωση του παλιού «Δρόμου του Μεταξιού» που επιχειρεί η Κίνα, οι σιδηροδρομικές μεταφορές μπορεί να αποτελούν μια πιο πρόσφορη επιλογή.

Απειλή εξαφάνισης

Οπως ανέφεραν οι ερευνητές, το εμπόριο άγριων ζώων αντιπροσωπεύει μια μεγάλη απειλή εξαφάνισης αρκετών χιλιάδων ειδών πτηνών, θηλαστικών, αμφιβίων και ερπετών σε παρόμοια κλίμακα με τη μεταβαλλόμενη χρήση της γης, την ανθρώπινη καταπάτηση και την αλλαγή του κλίματος.

Αυτή η απειλή μεγιστοποιείται καθώς το συγκεκριμένο εμπόριο ακολουθεί ένα μοντέλο ανατροφοδότησης με σπάνια αξία, με το οποίο η αυξανόμενη σπανιότητα οδηγεί τόσο σε υψηλότερη ζήτηση όσο και σε υψηλότερες τιμές.

Η απώλεια ενδιαιτημάτων, η ρύπανση ή η αλλαγή του κλίματος επηρεάζουν τη φύση με την πάροδο του χρόνου, αλλά το εμπόριο διέπεται από την προσφορά και τη ζήτηση. Ετσι, ένα είδος για το οποίο δεν ανησυχούσαμε πολύ πριν από 10 χρόνια, επειδή δεν είχε γίνει εμπορικό αντικείμενο, σήμερα μπορεί να απειλείται και να βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης.

Το WWF εκτιμά ότι το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής αξίζει περίπου 20 δισ. δολάρια ετησίως και αποτελεί την τέταρτη πιο πολύτιμη παράνομη δραστηριότητα μετά τα ναρκωτικά, το λαθρεμπόριο και την πλαστογραφία νομισμάτων.

Νωρίτερα μέσα στο έτος που διανύουμε, μια έκθεση του ΟΗΕ για τα ποσοστά εξαφάνισης των ειδών διαπίστωσε ότι περίπου ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών κινδυνεύουν να πεθάνουν -πολλά μέσα σε δεκαετίες- εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Μεταξύ των πιεστικών απειλών συγκαταλέγεται και το παγκόσμιο εμπόριο άγριων ζώων.

Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη προληπτικών και όχι αντιδραστικών στρατηγικών αυτού του βάναυσου για τα ζώα εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων της δημιουργίας ενός «καταλόγου παρακολούθησης» των ευπαθών ειδών, της καλύτερης ανίχνευσης των παράνομων εισαγωγών, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της εμπλοκής των τοπικών πληθυσμών στη διατήρηση της άγριας ζωής.

efsyn.gr