ΗΠΑ: Η βιομηχανία πετρελαίου δαπάνησε 114 εκατ. δολάρια για «παρεμπόδιση» κλιματικών νόμων

by/ 0 Comments / 32 View / 13/04/2016

Οι γίγαντες της βιομηχανίας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δαπάνησαν εκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος ώστε να επηρεάσουν το νομοθετικό σώμα και το δημόσιο διάλογο για την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζει νέα έκθεση μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Η Exxon, η Shell και τρεις επαγγελματικές ενώσεις πετρελαϊκών εταιρειών ξόδεψαν 114 εκατομμύρια δολάρια για αυτό το σκοπό, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός Influence Map με έδρα το Λονδίνο, την περασμένη εβδομάδα.

Η ομάδα λόμπι με την ονομασία Αμερικάνικο Ινστιτούτο Πετρελαίου (American Petroleum Institute) δαπάνησε τα περισσότερα, φτάνοντας τα 65 εκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενη από την Exxon Mobil με 27 εκατομμύρια και τη Shell με 22 εκατομμύρια μόνο μέσα στο 2015.

Δύο μικρότερες ομάδες, η Ένωση Πετρελαίου Δυτικών Πολιτειών (WSPA) και η Αυστραλιανή Ένωση  Παραγωγής και Εξερεύνησης Πετρελαίου δαπάνησαν μαζί περίπου 9 εκατομμύρια δολάρια.

Για να φτάσει στην πρώτη εκτίμηση των συνολικών δαπανών των ομάδων λόμπι, η ΜΚΟ ανέλυσε τις φορολογικές δηλώσεις και τα επίσημα μητρώα τους. Στη συνέχεια αξιολόγησαν τα έξοδα που κατευθύνθηκαν προς τη νομοθεσία σχετικά με το κλίμα.

Τέλος, οι συντάκτες της έκθεσης βαθμολόγησαν την κάθε εταιρεία και επαγγελματική ένωση με βάση το βαθμό υποστήριξης στην δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με τη Shell να αξιολογείται με D-, την Exxon με Ε- και το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Πετρελαίου με F, την τελευταία βαθμίδα της κλίμακας.

Η έκθεση έρχεται τη στιγμή που οι επενδυτές ζητούν την αύξηση της διαφάνειας όσον αφορά το πού ακριβώς καταλήγουν τα κεφάλαιά τους.