ΗΠΑ: Επέστρεψαν επίσημα στη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα

by/ 0 Comments / 4 View / 20/02/2021

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εντάχθηκαν επισήμως και πάλι στην συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου. Οι συνθήκη υπεγράφη το 2015 από 200 χώρες σε μία προσπάθεια να υπάρξει κοινή πολιτική για την προστασία του κλίματος, ωστόσο, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία υποστηρίζοντας ότι η κλιματική δράση είναι πολύ κοστοβόρα !

 

Πλέον η κυβέρνηση Μπάιντεν δίνει νέα πνοή στην παγκόσμια μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής καθώς όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά σχεδιάζει δραστικές μειώσεις στις εκπομπές ρύπων μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες. Επιστήμονες και διπλωμάτες από όλο τον κόσμο έχουν χαιρετίσει την επιστροφή των ΗΠΑ στη συνθήκη του Παρισιού, που επισημοποιήθηκε 30 ημέρες αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε τη σχετική εντολή την πρώτη ημέρα της θητείας του.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Κλίμα Τζον Κέριλ αμβάνει μέρος στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται διαδικτυακά για να σηματοδοτήσουν την επανένταξη των ΗΠΑ στη συνθήκη, συμπεριλαμβανομένων εμφανίσεων με τους πρεσβευτές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιταλίας, του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και ειδικού του απεσταλμένου του ΟΗΕ για το κλίμα Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Ο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί να χαράξει μια πορεία προς καθαρές μηδενικές εκπομπές στις ΗΠΑ έως το 2050. Επιστήμονες έχουν πει ότι ο στόχος συμβαδίζει με τις ανάγκες, ενώ έχουν επίσης τονίσει ότι οι παγκόσμιες εκπομπές χρειάζεται να μειωθούν κατά το ήμισυ έως το 2030 για να αποτραπούν οι πλέον καταστροφικές συνέπειες της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Ο Κέρι μαζί με την εθνική σύμβουλο του Μπάιντεν για το κλίμα Τζίνα ΜακΚάρθι σχεδιάζουν νέες ρυθμίσεις και κίνητρα με στόχο να επισπευστεί η ανάπτυξη της καθαρής ενεργείας και η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

 

Τα μέτρα αυτά θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του επόμενου στόχου της Ουάσινγκτον για μείωση των εκπομπών, ένα σχέδιο γνωστό ως Nationally Determined Contribution (NDC- Εθνική Προσδιορισμένη Συνεισφορά), που θα ανακοινωθεί πριν από τη σύνοδο των παγκόσμιων ηγετών για το κλίμα που θα φιλοξενήσει ο Μπάιντεν στις 22 Απριλίου. Η επόμενη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα είναι τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη.

 

Ο Μπάιντεν έχει επίσης υπογράψει πάνω από 10 εκτελεστικά διατάγματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και έχει ενεργοποιήσει όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες προκειμένου να διαμορφωθεί η αντίδραση της κυβέρνησης.

 

Παρά τον ενθουσιασμό για την επιστροφή των ΗΠΑ στις παγκόσμιες συνομιλίες, διαπραγματευτές για το κλίμα υποστηρίζουν ότι δεν θα είναι μια εύκολη πορεία. Οι στόχοι του Μπάιντεν για το κλίμα αντιμετωπίζουν πολιτικές αντιδράσεις στις ΗΠΑ κυρίως από εταιρείες ορυκτών καυσίμων αλλά και ανησυχίες των ξένων ηγετών για απότομες μεταβολές στην αμερικανική πολιτική για το κλίμα.

Ethnos.gr