Ζητούν το κλείσιμο των εκτροφείων μινκ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ζητούν το κλείσιμο των εκτροφείων μινκ / 24 View / 15/06/2020

Επειτα από την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να διατάξει τη θανάτωση χιλιάδων μινκ σε 13 εκτροφεία της χώρας, μετά τις οδηγίες που έλαβε από ομάδα κτηνιάτρων και ειδικών λοιμωξιολόγων, καθώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως δεξαμενές του ιού SARS- COV-2 επιτρέποντάς του να παραμείνει σε κυκλοφορία για μεγάλο χρονικό διάστημα, οργανώσεις για την υπεράσπιση των ζώων ζητούν το κλείσιμο των εκτροφείων μινκ σε όλο τον κόσμο.

Η έρευνα της Ολλανδικής Ομάδας Διαχείρισης Ζωονόσων ακολούθησε τη δήλωση της υπουργού Γεωργίας, Καρόλα Σούτεν, στις 25 Μαΐου, σύμφωνα με την οποία ήταν «εξαιρετικά πιθανό» δύο εργάτες εκτροφείων στην Ολλανδία να είχαν κολλήσει τον ιό από μολυσμένο μινκ.

Ο κορονοϊός εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε δυο εκτροφεία μινκ στην Ολλανδία στις 26 Απριλίου και στη συνέχεια σε ακόμη δυο στις 9 Μαΐου. Μέχρι τις 15 Μαΐου, ο SARS-CoV-2 είχε διαγνωστεί και σε τρεις γάτες που ζούσαν στο ένα εκτροφείο. Οταν στη συνέχεια ένας δεύτερος εργάτης εκτροφείου διαγνώστηκε με τον ιό, η υπουργός επιβεβαίωσε ότι η μετάδοση από μινκ σε ανθρώπους ήταν πλέον «εξαιρετικά πιθανή».

Σε επιστολή τους προς το ολλανδικό κοινοβούλιο οι αρμόδιοι υπουργοί ανέφεραν ότι αναμένεται να εμφανιστούν περισσότερα κρούσματα στα εκτροφεία τις επόμενες εβδομάδες και ότι, καθώς τα ποσοστά μόλυνσης από άνθρωπο σε άνθρωπο μειώνονται, η δυνατότητα μετάδοσης από μινκ σε άνθρωπο θα μπορούσε να αυξήσει τη συχνότητα εμφάνισης του κορονοϊού στους ανθρώπους.

Ελεγχοι

Πλέον, όλα τα εκτροφεία μινκ στην Ολλανδία υποβάλλονται σε υποχρεωτικό έλεγχο, ενώ στις μη μολυσμένες εγκαταστάσεις τα ζώα που έχουν πεθάνει από άλλα αίτια αποστέλλονται στις αρμόδιες υπηρεσίες κάθε εβδομάδα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί με αέριο περισσότερα από 570.000 μινκ, μεταξύ των οποίων 480.000 μωρά, καθώς τα ενήλικα ζώα είχαν γεννήσει πρόσφατα.

Με αφορμή τα ευρήματα της ολλανδικής κυβέρνησης, οι οργανώσεις Fur Free Alliance και VeGaia ζητούν το κλείσιμο των εκτροφείων μινκ σε όλο τον κόσμο ως πιθανών δεξαμενών COVID-19 και άλλων νέων ζωονόσων. Η Fur Free Alliance υποστηρίζει τις εκκλήσεις ολλανδικών οργανώσεων προστασίας των ζώων για την επιτάχυνση των διαδικασιών κλεισίματος των περίπου 128 εναπομεινάντων εκτροφείων στη χώρα λόγω του νέου ιού, καθώς η Ολλανδία θέσπισε τη σταδιακή κατάργηση της εκτροφής γουνοφόρων έως το 2024. Εντούτοις, το 2018 στην Ολλανδία εκτρέφονταν περίπου 4,5 εκατομμύρια μινκ.

«Στις εγκαταστάσεις εκτροφής χιλιάδες ζώα διατηρούνται συνωστισμένα σε συστοιχίες κλουβιών, σε συνθήκες ανθυγιεινές και στρεσογόνες, παρόμοιες με τις αγορές άγριων ζώων που βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Πέρα από το ότι αυτή η κατάσταση αποτελεί από τη φύση της μια βαρβαρότητα, το γεγονός ότι τα εκτροφεία μινκ αποτελούν δυνητικές πηγές εξάπλωσης ζωονόσων, δεξαμενές κορονοϊών και επωαστήρια παθογόνων μικροοργανισμών που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο αναπόφευκτα επιβάλλει την κατάργηση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος της Fur Free Alliance, Τζον Βίντινγκ.

Σημειώνεται ότι η εκτροφή γουνοφόρων ζώων έχει καταργηθεί ή βρίσκεται σε διαδικασία σταδιακής κατάργησης σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (από το 2003), η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Τσεχία, η Κροατία, η Νορβηγία, το Λουξεμβούργο, η Σερβία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, ενώ πρόσφατα η κυβέρνηση της Ιρλανδίας δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στην εκτροφή ζώων για τη γούνα τους. Η Βουλγαρία, η Λιθουανία, το Μαυροβούνιο και η Ουκρανία εξετάζουν επίσης παρόμοιες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Απαγόρευση πώλησης

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Καλιφόρνια το 2019 έγινε η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ που απαγόρευσε τις πωλήσεις γούνινων ειδών μετά από παρόμοιες απαγορεύσεις σε πόλεις όπως το Λος Αντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, το Μπέρκλεϊ και το Δυτικό Χόλιγουντ. Το 2020, η Χαβάη και το Ρόουντ Αϊλαντ παρουσίασαν επίσης προτάσεις για την απαγόρευση πωλήσεων προϊόντων γούνας, όπως και η Μινεσότα και η Μασαχουσέτη.

Η Fur Free Alliance και η VeGaia, εκτός του αιτήματος για πλήρη απαγόρευση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων, καλούν την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε υποχρεωτικούς ελέγχους σε όλες τις εγκαταστάσεις εκτροφής γουνοφόρων ζώων, καθώς και σε δημοσίευση των ευρημάτων.

Κι ακόμη, καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει τη σπατάλη δημόσιου χρήματος προς τον κλάδο της γούνας, έναν κλάδο που συρρικνώνεται με ταχείς ρυθμούς και καταδικάζεται από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, και να εξαιρέσει άμεσα τον κλάδο της γούνας από αναπτυξιακά προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία.

Εντούτοις, η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να δει κατάματα την αλήθεια. Ενώ η κατάρρευση του κλάδου της γούνας που οδεύει στο τέλος του με πολύ γρήγορους ρυθμούς είναι παγκόσμια πραγματικότητα, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, ανακοινώθηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, ενίσχυση 3 εκατομμυρίων ευρώ για τον κλάδο των εκτροφέων γουνοφόρων ζώων.

«Την ίδια στιγμή που παγκοσμίως έχουμε λουκέτο εκτροφείων και γουνοποιητικών επιχειρήσεων, που τα προερχόμενα από γούνα είδη πωλούνται κάτω από την τιμή κόστους, που η ανεργία στον κλάδο αγγίζει τα ύψη, που όλο και περισσότερες χώρες περνούν στη σταδιακή κατάργηση και θεωρούν πλέον κατακριτέα μια τέτοια δραστηριότητα βασανισμού και θανάτωσης εκατομμυρίων ζώων, η ελληνική κυβέρνηση προτιμά να μοιράζει εκατομμύρια, χρήματα φορολογούμενων πολιτών, προσπαθώντας να αναστήσει τον κλάδο», επισημαίνει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία. Και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει αμέσως στη σταδιακή κατάργηση των εκτροφείων γουνοφόρων ζώων.