Επική τραγωδία στο Κεντάκι των ΗΠΑ από το χτύπημα των ανεμοστρόβιλων

by/ 0 Comments / 1 View / 13/12/2021

Τεράστιες καταστροφές στην πολιτεία Κεντάκι, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος κήρυξε σε κατάσταση μείζονος καταστροφής μετά το πέρασμα ανεμοστρόβιλων, που είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι τεράστιες υλικές ζημιές και να χάσουν τη ζωή τους.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος είχε κηρύξει κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» για το ομοσπονδιακό κράτος, που όμως προβλέπει δαπάνες μέχρι 5 εκατομμύρια δολάρια.

Η νέα απόφαση του Τζο Μπάιιντεν ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω βοήθεια, χωρίς όριο, από το ομοσπονδιακό κράτος, ύστερα από αίτημα του κυβερνήτη Άντι Μπεσίαρ στον Λευκό Οίκο αφού χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν που να μείνουν ή έχουν μείνει χωρίς νερό και ρεύμα.

Ο τελευταίος δήλωσε χθες πως ενδέχεται ο αριθμός των νεκρών να ξεπεράσει τους 100 και ότι ακόμη και στιβαρές κτιριακές δομές από ατσάλι και τούβλα κατέρρευσαν.

Η πόλη Μέιφιλντ ισοπεδώθηκε σχεδόν όλη, υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή. Σωστικά συνεργεία σε εργοστάσιο κεριών συνέχιζαν χθες την αναζήτηση για επιζώντες, μέσα σε έναν μεγάλο σωρό από συντρίμμια, με τη βοήθεια γερανών και μηχανημάτων έργου. Περίπου 110 εργαζόμενοι εκεί το βράδυ της Παρασκευής για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση λόγω των γιορτών.

Ωστόσο, στη συνέχεια εκπρόσωπος του εργοστασίου δήλωσε πως «ο αριθμός των θυμάτων αποδεικνύεται πολύ χαμηλότερος», ενώ ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου έτρεφε ελπίδες πως μπορεί κάποιοι εργαζόμενοι να είχαν φύγει.

Για τον Τζέισον Ρικίντο, εθελοντή πυροσβέστη, «δεν υπάρχουν λόγια» για να περιγραφεί η καταστροφή. «Σκάβαμε τα συντρίμμια χθες, ήμουν εδώ οκτώ ώρες, την προηγουμένη δουλεύαμε ως τις τέσσερις το πρωί. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα όλη μου τη ζωή», είπε.

«Ακόμα βρίσκουμε πτώματα. Έχουμε αναπτύξει σκυλιά ειδικά εκπαιδευμένα για τον εντοπισμό πτωμάτων σε πόλεις όπου δεν θα έπρεπε να βρίσκονται», είπε ο Μπεσίαρ

Έξι νεκροί σε αποθήκη της Amazon
Στο μεταξύ έξι εργαζόμενοι σκοτώθηκαν σε αποθήκη της Amazon στο Ιλινόις, όταν το εργοστάσιο λύγισε κάτω από τη δύναμη του ανεμοστρόβιλου, συμπεριλαμβανομένου ενός οδηγού που πέθανε στο μπάνιο, όπου πολλοί εργάτες είπαν ότι είχαν κατευθυνθεί σε καταφύγιο.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί επίσης τέσσερις νεκροί στο Τενεσί, δύο στο Αρκάνσας και δύο στο Μιζούρι.

Συνολικά περισσότεροι από 30 ανεμοστρόβιλοι χτύπησαν από το βράδυ της Παρασκευής επτά πολιτείες των ΗΠΑ στις οποίες έγιναν επιχειρήσεις για τυχόν θύματα.

efsyn.gr