Εκτός ελέγχου η αποψίλωση του Αμαζονίου στη Βραζιλία- Ρεκόρ δεκαπενταετίας

by/ 0 Comments / 1 View / 19/11/2021

Στα ύψη η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου για το 2020-2021, το μεγαλύτερο ποσοστό που καταγράφηκε από το 2006. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της κυβέρνησης το ποσοστό άγγιξε το 22%, διαψεύδοντας όσες δεσμεύσεις έχει δώσει μέχρι στιγμής ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος, Ζαΐρ Μπολσονάρο, για τον τερματισμό της παράνομης υλοτομίας και αποδάσωσης για επιχειρηματικούς σκοπούς. Η αθέτηση των υποσχέσεων της καταστροφικής εκμετάλλευσης του Αμαζονίου σημαίνει μία σοβαρή τροχοπέδη στην παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, δεδομένου ότι το τροπικό δάσος παίζει ζωτικό ρόλο στην επιβράδυνση της πλανητικής υπερθέρμανσης.

Η INPE, η βραζιλιάνικη διαστημική υπηρεσία, δημοσίευσε δεδομένα που καταγράφουν 13.235 τετραγωνικά χιλιόμετρα κατεστραμμένης έκτασης στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου, γεωγραφικό μέγεθος που ισοδυναμεί 17 φορές το μέγεθος της Νέας Υόρκης. Τα επίσημα δεδομένα για την αποψίλωση καλύπτουν την περίοδο από τον Αύγουστο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο ακροδεξιός πρόεδρος εξακολουθεί να προάγει δραστηριότητες εξόρυξης και εμπορευματικής γεωργίας σε προστατευμένα μέρη του τροπικού δάσους. Άλλωστε, το 2019 ο ίδιος έστελνε στρατιωτικές δυνάμεις στον Αμαζόνιο με σκοπό να περιφρουρήσουν την αποδάσωση. Παράλληλα, την ίδια στιγμή η βραζιλιάνικη κυβέρνηση δεσμεύτηκε δημόσια στην COP26 στη Γλασκόβη να τερματίσει την παράνομη αποδάσωση μέχρι το 2028, κάτι που χρειάζεται δραστικές ετήσιες περικοπές στις δραστηριότητες αυτές.

Σύμφωνα με την INPE, η κυβέρνηση της Βραζιλίας είχε στην κατοχή της τα «μαύρα» δεδομένα για την κατάσταση του δάσους του Αμαζονίου, όμως «πήγε στη Γλασκόβη κρατώντας τα σκόπιμα στο σκοτάδι», όπως σημείωσε η περιβαλλοντική οργάνωση, «Κλιματικό Παρατηρητήριο».

Δυστυχώς, αν συνεχίσει να καταστρέφεται με αυτούς τους ρυθμούς το δάσος του Αμαζονίου, ενδέχεται σε λίγα χρόνια να μετατραπεί σε σαβάνα χωρίς δυνατότητα επιστροφής στη φυσιολογική του κατάσταση, αναφέρουν μερικοί επιστήμονες. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση τεράστιας ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, κάτι το οποίο εμποδίζει εδώ και πολλά χρόνια η ύπαρξη του τροπικού δάσους.

Τα νέα δεδομένα αποκαλύπτουν «την πραγματική Βραζιλία την οποία προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση Μπολσονάρο με φανταστικές αφηγήσεις και προσπάθειες πράσινου ξεπλύματος στη διεθνή σκηνή», επεσήμανε ο επικεφαλής της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF.

efsyn.gr