Εικόνες καταστροφής στην Βόρεια Εύβοια

by/ 0 Comments / 2 View / 11/10/2021

Πλημμύρα κρατικής ολιγωρίας παρά τις υποσχέσεις για άμεση θωράκιση των καμένων περιοχών.

Περίπου 200 είναι τα σπίτια που τα ορμητικά νερά εισέβαλαν στο εσωτερικό τους μετά την ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε την Βόρεια Εύβοια τα ξημερώματα της Κυριακής. Κάτοικοι με σκούπες και λάστιχα προσπαθούσαν να τα καθαρίσουν με την αγωνία να μην ξεσπάσει νέα νεροποντή.

Τεράστιες είναι οι καταστροφές και στις υποδομές. Ρυάκια μετατράπηκαν σε ορμητικά ποτάμια. Σημειώθηκαν κατολισθήσεις και ζημιές στο οδικό δίκτυο ενώ δρόμοι σηκώθηκαν από το νερό με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία.

Αγία Άννα, Αχλάδι και Κοτσικιά πλήρωσαν την κρατική ολιγωρία που απέτυχε να θωρακίσει τις πυρόπληκτες περιοχές. Εξίσου μεγάλα προβλήματα προκλήθηκαν και στις περιοχές Βασιλικά και Ψαροπούλι του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού.

 

Από σήμερα το πρωί στο δήμο Μαντουδίου – Λίμνης και Αγίας Άννας καταθέτουν σχετικές δηλώσεις οι κάτοικοι που έπαθαν ζημιές στα σπίτια τους, ζητώντας την κρατική αρωγή.

 

Για εικόνα που παραπέμπει σε «βιβλική καταστροφή», μετά τις πλημμύρες έκανε λόγο ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, μιλώντας στο OPEN. «Το ανατολικό μέτωπο του δήμου από Αγία Άννα έως Κοτσικιά έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Οι παραλίες έχουν υποστεί συντριπτικές ζημιές», ανέφερε.

 

Στη συνέχεια τόνισε ότι «έχουν πλημμυρίσει πάρα πολλά σπίτια, σίγουρα είναι εκατοντάδες, ενώ υπάρχουν και επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς».

 

Αναφορικά με τους 4 ηλικιωμένους που είχαν εγκλωβιστεί στην περιοχή της Αγίας Άννας σημείωσε ότι είναι ασφαλείς και μεταφέρθηκαν από τα σπίτια τους με μηχανήματα του δήμου.

«Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες και στο Ψαροπούλι και στα Βασιλικά, όχι μόνο σε σπίτια αλλά και σε εγκαταστάσεις δρόμους, δίκτυα ύδρευσης. Είναι ζημιές που έρχονται και συμπληρώνουν την καταστροφή των πυρκαγιών του Αυγούστου» τόνισε (OPEN) ο δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού, Γιάννης Κοτζιάς.

Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής τα συνεργεία της πυροσβεστικής συνέχιζαν την άντληση υδάτων από υπόγεια και σπίτια, ενώ το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις θέλουν και πάλι να επανέρχεται το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση.

Την ίδια στιγμή χωματουργικά μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις υποδομές και να επαναφέρουν την κυκλοφορία στους κατεστραμμένους δρόμους, ενώ ένα μεγάλο μέρος από το παραλιακό μέτωπο στην Αγία Άννα έχει διαλυθεί και μαζί του καταστράφηκαν και οι προσβάσεις.

Συγχρόνως έχουν αρχίσει παρεμβάσεις σε ορισμένους χειμάρρους που έφτασαν σε οριακό επίπεδο.

Μηδενική πρόοδος στα αντιπλημμυρικά
Δύο περίπου μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου που έκαναν στάχτη εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, οι πυρόπληκτες περιοχές ακόμη δεν έχουν θωρακιστεί απέναντι στον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων.

Τα στοιχεία που δίνει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης είναι εκκωφαντικά: έχει ολοκληρωθεί περίπου το 10% των αντιδιαβρωτικών έργων (κορμοδέματα, κορμοφράγματα κ.λπ.), τα οποία εξελίσσονται «με καλό ρυθμό», αλλά τα –πιο ουσιώδη για την θωράκιση της περιοχής– αντιπλημμυρικά έργα βρίσκονται στο 0%! «Δεν έχουν ξεκινήσει», ξεκαθαρίζει αναφερόμενος στα διοικητικά όρια του δήμου του.

Efsyn.gr