Εικόνες βιβλικής καταστροφής μετά το πέρασμα του Χαγκίμπις

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εικόνες βιβλικής καταστροφής μετά το πέρασμα του Χαγκίμπις / 8 View / 14/10/2019

Χιλιάδες αστυνομικοί, πυροσβέστες και στρατιωτικοί εργάζονται για να προσεγγίσουν εκείνους που παγιδεύτηκαν εξαιτίας των κατολισθήσεων και των πλημμυρών.

Τουλάχιστον 37 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατοντάδες τραυματίστηκαν και 20 αγνοούνται από την επέλαση του ισχυρότερου τυφώνα που έπληξε την Ιαπωνία τα τελευταία 60 χρόνια. Ο Χαγκίμπις κινείται πλέον αποδυναμωμένος όμως στα διάβα του άφησε πίσω μεγάλες καταστροφές.

Η ταχύτητα του ανέμου έφθασε μέχρι τα 225km/h χτυπώντας με μανία την ανατολική και κεντρική χώρα. Ο τυφώνας προκάλεσε βροχοπτώσεις «χωρίς προηγούμενο», σύμφωνα με Ιάπωνες μετεωρολόγους, με αποτέλεσμα να προκληθούν φονικές πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Χιλιάδες αστυνομικοί, πυροσβέστες και στρατιωτικοί εργάζονται για να προσεγγίσουν εκείνους που παγιδεύτηκαν εξαιτίας των κατολισθήσεων και των πλημμυρών.

Το γραφείο του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας ενημέρωσε ότι οι διασώστες θα επικεντρώσουν τις έρευνές του σε «πλημμυρισμένα σπίτια» αναζητώντας για αγνοούμενους «που δεν έχουν καταγραφεί».

Περίπου 92.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα και ενώ περισσότεροι από επτά εκατομμύρια άνθρωποι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην κορύφωση του φαινομένου.

Εκτεταμένες πλημμύρες συνεχίζουν να πλήττουν την κεντρική νομαρχία Ναγκάνο, όπου αντιπλημμυρικό ανάχωμα υποχώρησε, με αποτέλεσμα τα νερά του ποταμού Τσικούμα να σαρώσουν κατοικημένη περιοχή.

«Αυτή τη στιγμή 110.000 αστυνομικοί, πυροσβέστες, ακτοφύλακες και στρατιωτικοί (…) κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης κι αυτό θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα», διαβεβαίωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, σωστικά συνεργεία απομάκρυναν με πλεούμενα ηλικιωμένους, ανάμεσά τους ορισμένους ακόμη σε αναπηρικά αμαξίδια, από οίκο ευγηρίας. Σώθηκαν μετά βίας από την πλημμύρα.

Το Τόκιο έμεινε σχετικά αλώβητο όμως δε συνέβη το ίδιο και με άλλες πόλεις που δέχθηκαν μεγάλες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν.

Ο τυφώνας παρέλυσε τις συγκοινωνίες στην αχανή περιφέρεια της ιαπωνικής πρωτεύουσας και η σημερινή ημέρα κηρύχθηκε αργία. Η κυκλοφορία των σιδηροδρομικών συρμών επαναλήφθηκε κανονικά χθες, αλλά οι αεροπορικές συνδέσεις έχουν αποκατασταθεί μόνον εν μέρει.