Είπαν «όχι» στις παράνομες ανεμογεννήτριες

by/ 0 Comments / 2 View / 18/06/2021

Ηχηρό μήνυμα στους παρανομούντες επενδυτές αιολικών έστειλαν χθες οι κάτοικοι του Ρεθύμνου, αποτρέποντας την εγκατάσταση τριών ανεμογεννητριών σε απόσταση αναπνοής από το χωριό Αδρακτος στα ορεινά του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Από τις 4 τα ξημερώματα, και μετά την πληροφορία ότι οι ανεμογεννήτριες είχαν ξεφορτωθεί στο λιμάνι της Σούδας, οι κάτοικοι έστησαν μπλόκο στον δρόμο πρόσβασης και συγκεκριμένα στην περιοχή Κισσού Κάμπος.

Τα φορτηγά με τις ανεμογεννήτριες ξεκίνησαν από τα Χανιά και περιφερειακά, μέσω Ηρακλείου, κινήθηκαν με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης πρώτα προς τις Μοίρες, όπου παρέμειναν σταθμευμένα για ώρες. Ταυτόχρονα ο Δήμος Αγίου Βασιλείου κατέθετε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της εταιρείας «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» καθώς, όπως τονίζει ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης, η εταιρεία είχε ζητήσει από τον δήμο άδεια διέλευσης των βαρέων οχημάτων, την οποία ποτέ δεν έλαβε.

Τα μέλη του Συντονιστικού Ρεθύμνου κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ που προχώρησαν στην άμεση κινητοποίηση τονίζουν πως το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο πλέον λειτουργεί χωρίς άδεια, καθώς η έγκριση των Περιβαλλοντικών Ορων του έχει λήξει από τον Σεπτέμβριο του 2020, ενώ ιδιαίτερα για τις τρεις νέες ανεμογεννήτριες που θέλει να εγκαταστήσει η εταιρεία συντελείται εξόφθαλμη παρανομία. Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» η Κατερίνα Κορρέ, μέλος του συντονιστικού, με βάση τη διεθνή νομοθεσία οι ανεμογεννήτριες πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 μέτρων από τους οικισμούς, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση θα βρίσκονται σε απόσταση μόλις 260 μέτρων από το χωριό Αδρακτος.

Μάλιστα, όπως είχε αναδείξει και σε παλαιότερο ρεπορτάζ της η «Εφ.Συν.» («Η ΔΕΗ μάς δωροδοκεί για να βάλει ανεμογεννήτριες» – 5.3.2020), η εταιρεία «ΔΕΗ ανανεώσιμες» είχε κάνει απροκάλυπτη προσπάθεια επηρεασμού της γνώμης των κατοίκων ώστε να υπαναχωρήσουν από την τήρηση της νομοθεσίας. Με έγγραφό της που είχαμε δημοσιοποιήσει, η εταιρεία υποσχόταν ιλιγγιώδεις επιχορηγήσεις ύψους 350.000 ευρώ σε μια πενταετία προς τους τοπικούς συλλόγους των χωριών Αδρακτος, Αχτούντα και Βάτος, χωριά που έχουν μόνιμο πληθυσμό 35, 50 και… 10 κατοίκων αντίστοιχα.

Σήμερα, περίπου έναν χρόνο μετά, η εταιρεία επανήλθε, αυτή τη φορά με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, που είναι απορίας άξιο για το πώς προστατεύουν μια επένδυση με προφανείς παραβάσεις της νομοθεσίας. Η δημοτική αρχή του τόπου στέκεται στο πλευρό των κατοίκων.

● Περίπου στις 12 χθες το μεσημέρι ανακοινώθηκε πως τα φορτηγά με τις ανεμογεννήτριες επιστρέφουν στο Ηράκλειο και πιθανώς από εκεί στη Σούδα, ενώ οι κάτοικοι δήλωσαν σε συνεχή επαγρύπνηση για κάθε άλλη αντίστοιχη απόπειρα.

Efsyn.gr