Δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στη λεηλασία της φύσης

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στη λεηλασία της φύσης / 16 View / 06/06/2020

Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από τα Ιόνια νησιά μέχρι τα Δωδεκάνησα, τα περιβαλλοντικά κινήματα της χώρας έκαναν αισθητή την παρουσία τους με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα περιβάλλοντος.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε τουλάχιστον 23 πόλεις και νησιά με συνθήματα ενάντια στον εγκληματικό για το περιβάλλον νόμο Χατζηδάκη, εκπέμποντας σήμα κινδύνου για περιβαλλοντικά εγκλήματα που συντελούνται στο βωμό της τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και ενάντια στη λεηλασία της φύσης από ιδιωτικές εταιρείες, απαιτώντας να μείνει το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα,Βόλο, Λάρισα, Γιάννενα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Γρεβενά, Καλαμπάκα, Πύργο,Ηράκλειο, Χανιά, Ιεράπετρα, Μυτιλήνη, Χίο, Σίφνο, Αμοργό, Κω, Κέρκυρα,Ζάκυνθο, Λευκάδα και Ιθάκη.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος με τον αριθμό των διαδηλωτών να ξεπερνά αυτόν της αντίστοιχης συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε ένα μήνα πριν (4/5), παραμονή της ψήφισης του νόμου στη Βουλή.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι από κινήματα και συλλογικότητεςκατά των βιομηχανικών αιολικών και των εξορύξεων υδρογονανθράκων, υπέρ της προστασίας των ρεμάτων, ενάντια στο φράγμα της Μεσοχώρας στον Αχελώο και από συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη Βουλή.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στη Βουλή φωνάζοντας συνθήματα για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ καθ’ όλη τη διάρκειά της βρισκόταν σε εξέλιξη και διάφορα μουσικοχορευτικά δρώμενα.

«I can’t breathe»

Λίγο πριν τις 8.00 μ.μ., περίπου 1.000 ακόμη διαδηλωτές κατέφτασαν με πορεία από την πλευρά της Πανεπιστημίου, συγχωνεύτηκαν με το συγκεντρωμένο πλήθος και κατευθύνθηκαν στο προαύλιο χώρο της Βουλής. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν μαθητές που κρατούσαν σχεδόν όλοι στα χέρια τους αυτοσχέδια πλακάτ με συνθήματα για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στις ΗΠΑ.

Ανάμεσά τους και πάρα πολλά παιδιά από την αφρικανική κοινότητα που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη χώρα μας. «Ican’tBreathe» και «NojusticenoPeace» ήταν τα συνθήματα που φώναζαν συνεχώς και επικρατούσαν στα πλακάτ που κρατούσαν εκατοντάδες χέρια ψηλά.

Η πορεία των μαθητών με αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά συνθήματα διοργανώθηκε αυθόρμητα, έπειτα από διαδικτυακό κάλεσμα και το ραντεβού δόθηκε στη Νομική Σχολή. Αν και αποπειράθηκε να φτάσει στην αμερικανική πρεσβεία, δυνάμεις των ΜΑΤ την εμπόδισαν στο ύψος του Κολωνακίου.

Με την άφιξή της στη Βουλή συνοδευόταν από  ισχυρή αστυνομική παρουσία, αλλά και από περισσότερες από 40 μηχανές των ομάδων ΔΙΑΣ και πρώην ΔΕΛΤΑ. Οι τελευταίοι, αρχικά στάθμευσαν μπροστά στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, σε απόσταση αναπνοής από τους διαδηλωτές των δύο συγκεντρώσεων, και στη συνέχεια έκαναν επανειλημμένα προκλητικούς σχηματισμούςμπροστά σε νέα παιδιά που διαδήλωναν κατά της αστυνομικής βίας.

Μικρή ένταση προκλήθηκε όταν ολιγάριθμη ομάδα πέταξε αντικείμενα προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος λίγο πριν τις 9.00 μ.μ., οπότε και έγινε χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Αν και ήταν φανερό ότι δεν επρόκειτο για εκτεταμένα επεισόδια, εντύπωση προκάλεσε ο ζήλος των ΜΑΤ που έκαναν σαν να έψαχναν αφορμή για επίθεση. Είναι ενδεικτικό ότι επικεφαλής διμοιρίας προσπαθούσε να σπρώξει τους άνδρες των ΜΑΤ με απλωμένα τα χέρια του πίσω προς την Σταδίου, προκειμένου να τους ανακόψει τη φόρα και να εισακουστούν οι εντολές του που, προφανώς, αψηφούσαν.