Δραματικές οι συνέπειες από τη χρήση της πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα

by/ 0 Comments / 23 View / 15/04/2016

Όπως αναδείχθηκε μέσα από επιστημονικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο στο πλαίσιο του προγράμματος Life DeBag, ο κάθε Έλληνας πολίτης χρησιμοποιεί κατ΄ έτος περί τις 240 πλαστικές σακούλες, ενώ μπορεί να φθάσει και πάνω από 500, πολλές εκ΄ των οποίων καταλήγουν στο θαλάσσιο και το χερσαίο περιβάλλον υποβαθμίζοντας την χλωρίδα και την πανίδα, τη δημόσια υγεία, αλλά και το τουριστικό προϊόν της χώρας. Οι συνέπειες από τη χρήση της πλαστικής σακούλας καθίστανται πλέον δραματικές, όπως διαπιστώθηκε, γεγονός που οδηγεί στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και εμπέδωσης καλών πρακτικών απ΄ την πλευρά των καταναλωτών.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και συντονιστής του προγράμματος Γιώργος Παπαθεοδώρου επεσήμανε ότι ήδη από το 1995 ήταν γνωστό ότι τα πλαστικά απειλούν το θαλάσσιο περιβάλλον. Όπως είπε περισσότερα από 600 θαλάσσια είδη έχουν επηρεαστεί από τη χρήση τους, ενώ περισσότερα από 50 είδη καταπίνουν συστηματικά πλαστικά.

Όπως εκτίμησε, με τους συγκεκριμένους ρυθμούς, μέχρι το 2050 το 99,8% των θαλασσοπουλιών θα έχουν καταπιεί πλαστικά. Επιπλέον η χρήση πλαστικών επιφέρει αλλοίωση του υποστρώματος του πυθμένα της θάλασσας, με σοβαρή επιβάρυνση της βιοποικιλότητας. Όπως ανέφερε 250 χιλ τόνοι πλαστικών επιπλέουν στον παγκόσμιο ωκεανό, ενώ μόνο στο Σαρωνικό σε 3.500 υπολογίζονται τα απορρίμματα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, με κυρίαρχα την πλαστική σακούλα, τα μπουκάλια και το αλουμίνιο, ενώ ο αριθμός αυτός φαίνεται ότι αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) Δημήτρη Πολυτόπουλο, έχουν ήδη ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος που θα οδηγήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον εναρμονισμό της χώρας μας με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας.

Πηγή: ΑΠΕ