Δίκτυο Natura υπό εργασιακή ομηρία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δίκτυο Natura υπό εργασιακή ομηρία / 9 View / 02/07/2020

Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους ζητούν από τον πρωθυπουργό οι 347 εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, οι επισφαλείς συμβάσεις των οποίων πλήττονται περαιτέρω από την πρωτοβουλία Χατζηδάκη για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των 347 πολύπαθων εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) και να λήξει η εργασιακή τους ομηρία στην οποία βρίσκονται επί 13 και πλέον χρόνια με εργασιακή σχέση «ορισμένου χρόνου» ζητούν οι εργαζόμενοι σε αυτούς.

Τελευταίο πλήγμα για τους εργαζόμενους στους Φορείς Διαχείρισης ήταν η ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη για τον «Εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», που στρέφεται ευθέως ενάντια σε παγιωμένες διαδικασίες τοπικής συμμετοχικότητας και οδηγεί σε αναχρονιστικές, ξεπερασμένες πρακτικές κεντρικού συγκεντρωτισμού και απόλυτου υπουργικού ελέγχου.

Τα πρώτα θύματα αυτού του νόμου είναι οι 36 Φορείς Διαχείρισης, οι οποίοι καταργούνται και συγχωνεύονται σε 24 νέα σχήματα, ως Τμήματα πλέον ενός κεντρικού Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, του ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), χωρίς αυτή η κίνηση να έχει βασιστεί σε καμία απολύτως επιστημονική τεκμηρίωση, επισημαίνει ο Πανελλαδικός Σύλλογος Εργαζομένων στους ΦΔΠΠ.

Σημειώνεται πως, παρά το γεγονός ότι είχαν δρομολογηθεί –αν και με μεγάλη καθυστέρηση– οι σχετικές διαδικασίες για την επίλυση του χρόνιου εργασιακού προβλήματος των εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης για την ασφαλή μετάβαση όλων σε σχέση «αορίστου χρόνου», εντούτοις, από την ανάληψη της ηγεσίας του υπουργείου από τον κ. Χατζηδάκη, πάγωσε κάθε διαδικασία και ο νέος νόμος τούς επιφύλασσε μια απλή αναφορά ότι οι εργαζόμενοι μεταφέρονται στο νέο σχήμα με την ίδια σχέση εργασίας. Κι αυτά συμβαίνουν ενώ ο κ. Χατζηδάκης αρνείται πεισματικά να τους συναντήσει, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του έχουν υποβάλει.

Αδικη συμπεριφορά

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια απαξιωτική, προσβλητική και άδικη συμπεριφορά, αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι εργαζόμενοι που έχουν αποκτήσει τεράστια εμπειρία και εξειδικευμένη τεχνογνωσία, καθώς, εκτός από άριστοι γνώστες των προστατευόμενων περιοχών ευθύνης τους, πέραν των σχέσεων που έχουν αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια με τους κατοίκους των περιοχών τους, έχουν υλοποιήσει και ολοκληρώσει με επιτυχία δύο διαδοχικά Επιχειρησιακά Προγράμματα ΕΣΠΑ και ξεκίνησαν την υλοποίηση ενός τρίτου, καθώς και πολλά άλλα σχετικά με την προστασία της φύσης προγράμματα.