Βραζιλία: «SOS» εκπέμπει φέτος ο Αμαζόνιος

by/ 0 Comments / 11 View / 01/12/2020

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες, Δευτέρα, η βραζιλιάνικη κυβέρνηση, το επίπεδο αποψίλωσης του Αμαζονίου στη Βραζιλία έφτασε φέτος σε σημείο ρεκόρ για τα τελευταία 12 χρόνια, με την καταστροφή του τροπικού δάσους να έχει αυξηθεί έντονα από τότε που εξελέγη στην προεδρία ο Ζαΐχ Μπολσονάρο.

 

Το 2020 η καταστροφή του Αμαζονίου -του μεγαλύτερου τροπικού δάσους παγκοσμίως- αυξήθηκε κατά 9,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τα 11.088 τετραγωνικά χιλιόμετρα, βάσει των στοιχείων της εθνικής διαστημικής υπηρεσίας της Βραζιλίας (Inpe). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση που έχει αποψιλωθεί σε διάρκεια ενός έτους μετά το 2008, όταν είχαν καταστραφεί 12.911 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής έκτασης του Αμαζονίου.

 

Αυτό σημαίνει ότι η Βραζιλία δεν θα πετύχει τον στόχο που είχε θέσει, βάσει της νομοθεσίας του 2009 για την κλιματική αλλαγή, ο οποίος ήταν ο περιορισμός της αποψίλωσης του Αμαζονίου σε περίπου 3.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

 

 

«Εξαιτίας της αποψίλωσης αυτής η Βραζιλία είναι μάλλον η μοναδική χώρα με υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου η οποία κατάφερε να αυξήσει τις εκπομπές της στη διάρκεια μιας χρονιάς που η παγκόσμια οικονομία είχε παραλύσει», εκτίμησε το Παρατηρητήριο του Κλίματος, μια ομάδα μη κυβερνητικών οργανώσεων στη Βραζιλία. Είναι γνωστό, ότι τα τροπικά δάση όπως αυτό του Αμαζονίου διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής χάρη στην ικανότητά τους να απορροφούν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο, η ιδιότητα αυτή συρρικνώνεται όταν καίγονται μεγάλες δασικές εκτάσεις, η καύση των οποίων μάλιστα απελευθερώνει τεράστια ποσοστά μονοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

 

Ο ακροδεξιός πρόεδρος Μπλοσονάρο, ο οποίος αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή, έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα για τον τρόπο διαχείρισης των περιβαλλοντικών ζητημάτων, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση το 2019 λόγω της μεγάλης αύξησης των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο. Η κυβέρνησή του επιθυμεί να νομιμοποιήσει τις καλλιέργειες και τις εξορυκτικές δραστηριότητες σε προστατευόμενες περιοχές του τροπικού δάσους, ενώ έχει μειώσει δραματικά τη χρηματοδότηση προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Κατά συνέπεια, διάφοροι οικολόγοι καταγγέλλουν ότι η πολιτική του Μπολσονάρο ενισχύει την καταστροφή του Αμαζονίου, το 60% του οποίου βρίσκεται στη Βραζιλία. «Το όραμα της κυβέρνησης Μπολσονάρου για την ανάπτυξη του Αμαζονίου αποτελεί επιστροφή στη μαζική αποψίλωση του παρελθόντος. Είναι ένα αναχρονιστικό όραμα το οποίο απέχει πολύ από τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση», επεσήμανε ο Κρίστιαν Ματσέτι, εκπρόσωπος της Greenpeace σε ανακοίνωσή του.

 

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας Χάμιλτον Μουράο, που παρουσίασε τα στοιχεία σε συνέντευξη Τύπου, επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της αποψίλωσης του Αμαζονίου. «Το μήνυμα που στέλνω εξ ονόματος του προέδρου Μπολσονάρο είναι ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την επιστήμη και την τεχνολογία για να στηρίξουμε το έργο των υπηρεσιών προστασίας του περιβάλλοντος», διαβεβαίωσε ο στρατηγός εν αποστρατεία που ηγείται του κλιμακίου που δημιούργησε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος για τον Αμαζόνιο.

 

Ο Μπολσονάρο αποκρίθηκε στις διεθνείς επικρίσεις για την καταστροφή του Αμαζονίου το 2019 με την αποστολή του στρατού προκειμένου να ενισχύσει τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών. Ακόμη, σύμφωνα με την κυβέρνηση, κλιμάκια του στρατού αναμένεται να παραμείνουν στο δάσος του Αμαζονίου ως τον Απρίλιο του 2021 ώστε να αντιμετωπίσουν την αποψίλωση και τις πυρκαγιές.

 

Επιπλέον, ο Μουράο επεσήμανε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της αποψίλωσης μετά το τέλος της στρατιωτικής επιχείρησης, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε αναλυτικές λεπτομέρειες.

 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε απειλήσει τον Οκτώβριο τη Βραζιλία για «σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις», αν συνεχιστεί η αποψίλωση του Αμαζονίου, όμως ο Μπολσονάρο είχε απαντήσει ότι η χώρα του δεν προτίθεται να υποκύψει σε πιέσεις από το εξωτερικό.

Efsyn.gr