Αυξάνονται οι πυρκαγιές στην Αρκτική, παράγοντας τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αυξάνονται οι πυρκαγιές στην Αρκτική, παράγοντας τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα / 9 View / 02/09/2020

Ανησυχητική όσον αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι η κατάσταση εξαιτίας των πυρκαγιών που έχουν πλήξει έως τώρα την Αρκτική, καθώς έως τα μέσα Αυγούστου είχαν προκαλέσει την εκπομπή 35% περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα από ό,τι ολόκληρο το 2019.

Σύμφωνα με τον «Κοπέρνικο», το ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης της ατμόσφαιρας, το 2019 εξαιτίας των πυρκαγιών στην Αρκτική είχαν παραχθεί 181 μεγατόνοι διοξειδίου του άνθρακα ενώ έως τις 24 Αυγούστου η αντίστοιχη ποσότητα ήταν 245 μεγατόνοι.

Στα τέλη Ιουλίου είχαν ήδη καταγραφεί 600 πυρκαγιές όταν όλο το 2019 ήταν 400 ενώ ο μέσος όρος την περίοδο 2003-2018 ήταν γύρω στις 100. Οι πυρκαγιές αυτές αποτέλεσμα και των υψηλών θερμοκρασιών, που σε περιοχές της Αρκτικής έφτασαν ακόμη και τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον δρα Μαρκ Πάριγκτον, επιστήμονα του «Κοπέρνικου» οι φετινές πυρκαγιές μπορεί να δημιουργούν ένα κακό προηγούμενο για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. «Σε πολλά επίπεδα τα δεδομένα είναι παρόμοια με το 2019, ειδικά όσον αφορά την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίας στη Σιβηρική Αρκτική. Φέτος, η διαφορά ήταν ο πολύ μεγάλος αριθμός πυρκαγιών μέσα στον Ιούλιο, που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα», εξήγησε.

Από την πλευρά του ο δρ Τόμας Σμιθ, επίκουρος καθηγητής Περιβαλλοντικής Γεωγραφίας στο London School of Economics, ανέφερε ότι το 2019 υπήρξε «ανώμαλο έτος για τον Αρκτικό Κύκλο». «Έχουμε ζήσει δύο χρόνια με μη ομαλά φαινόμενα συγκριτικά με τα στοιχεία μας από το 2003», είπε.

Επιπλέον εξήγησε ότι οι φωτιές καταστρέφουν αρχαίους βάλτους που συγκέντρωναν διοξείδιο του άνθρακα για αιώνες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια κατάσταση παρόμοια με αυτήν που προκαλεί η καύση υδρογονανθράκων. Οι φωτιές στους βάλτους αυτούς υπολογίζονται στο 50% του συνόλου των πυρκαγιών.

Οι πυρκαγιές στην Αρκτική έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία τα τελευταία χρόνια, καθώς αυξάνονται διαρκώς και έχουν μεγάλη διάρκεια. Τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις ρωσικές Δασικές Αρχές, πάνω από 3,4 εκτάρια δάσους στη Σιβηρία κάηκαν καθώς βρίσκονταν σε σημεία στα οποία ήταν αδύνατο να φτάσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.