Ανταρκτική: Με ταχύτατους ρυθμούς λιώνουν οι πάγοι την τελευταία πενταετία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ανταρκτική: Με ταχύτατους ρυθμούς λιώνουν οι πάγοι την τελευταία πενταετία / 36 View / 15/06/2018

Περίπου 219 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου ετησίως έλιωσαν στην Ανταρκτικήγια τη χρονική περίοδο 2012 -2017, με συνέπεια να σημειωθεί άνοδος της στάθμης των θαλασσών κατά 0,6 χιλιοστά το χρόνο.

Τα παραπάνω στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature, στο οποίο παρουσιάζονται οι ερευνητικές εργασίες ογδόντα τεσσάρων επιστημόνων από σαράντα τέσσερις φορείς (NASA, ESA, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα). Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι πριν το 2012 η Ανταρκτική έχανε πάγους με σταθερό ετήσιο ρυθμό 76 δισεκατομμυρίων τόνων, με αποτέλεσμα να καταγράφεται άνοδος της στάθμης των υδάτων κατά 0,2 χιλιοστά ετησίως. Όμως μετά το 2012 οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι οι απώλειες των πάγων τριπλασιάστηκαν.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι, η επιδείνωση είναι πιο αισθητή στη Δυτική Ανταρκτική, όπου οι ετήσιες απώλειες των 53 δισ. τόνων στη δεκαετία του 1990 έχουν αυξηθεί σε 159 δισ. τόνους το χρόνο μετά το 2012. Στο βόρειο άκρο της ηπείρου σημειώνεται αύξηση 25 δισ. τόνων ετησίως μετά το 2000, ενώ αντίθετα στην Ανατολική Ανταρκτική οι πάγοι εμφανίζουν μια μικρή αύξηση της τάξης των 5 δισ. τόνων ετησίως.

Οι πάγοι που έχουν λιώσει κατά την τελευταία 25ετία υπολογίζονται συνολικά σε περίπου τρία τρισεκατομμύρια τόνους. Από αυτές τις απώλειες των πάγων έχουν ως αποτέλεσμα τη συνολική άνοδο της στάθμης των παγκόσμιων θαλασσών κατά 7,6 χιλιοστά μετά το 1992, ενώ το 40% της ανόδου να έχει συμβεί μετά το 2012.

Τα καινούρια ευρήματα των ερευνητών, επικεφαλής των οποίων ήταν ο ‘Αντριου Σέφερντ , καθηγητής της Σχολής Γεωεπιστημών και Περιβάλλοντος στο Βρετανικό Πανεπιστημίου του Λιντς, προσφέρουν την πληρέστερη εικόνα ως προς το πώς οι περιβαλλοντικές συνθήκες και αλλαγές έχουν επιδράσει στο λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής με την πάροδο των χρόνων.

Η Ανταρκτική είναι καλυμμένη από περίπου 15,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα πάγου, που έχουν συσσωρευθεί μέσω χιονόπτωσης στη διάρκεια χιλιάδων χρόνων. Το νερό που διαθέτει η ήπειρος σε μορφή πάγου είναι αρκετό για να αυξηθεί η άνοδος της στάθμης των θαλασσών κατά 58 μέτρα, αν όλοι οι πάγοι λιώσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ