Αλέξης Τσίπρας / Αυτό είναι το σχέδιο «Ελλάδα + Περιβάλλον» για μία πράσινη επανάσταση

by/ 0 Comments / 4 View / 04/06/2021

Το πλήρες σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ «Ελλάδα + Περιβάλλον» για μία πράσινη επανάσταση για όλους και όχι για τους λίγους και εκλεκτούς παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η πράσινη επανάσταση είναι πολλά περισσότερα από ένα σχέδιο. Είναι ένα όραμα για το αύριο της χώρας. Ένα όραμα που μπορεί να ενώσει όλες τις γενιές των Ελλήνων για να σώσουμε τον ίδιο μας τον τόπο, την κληρονομιά μας, την ταυτότητα μας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατά την παρουσίαση του προγράμματος.

 

Όπως είπε, η «πράσινη επανάσταση όμως, είναι και μια επείγουσα ανάγκη. Ανάγκη να επαναφέρουμε σε πρώτο πλάνο δύο έννοιες που στον παλιό κόσμο που έχτισαν οι ελίτ στα μέτρα τους, ξεχάστηκαν. Αυτές οι έννοιες είναι η Δικαιοσύνη και ο Σεβασμός. Δικαιοσύνη είναι το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη να ζει σε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον. Σεβασμός είναι το ελάχιστο καθήκον μας τόσο απέναντι στη φύση, όσο και απέναντι στις επόμενες γενιές».

Το κράτος εγκληματεί απέναντι στο παρόν και το μέλλον των πολιτών

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «ταυτότητα μας είναι ο τόπος μας. Η φύση που μας μεγάλωσε. Η γη που μας ζει εδώ και αιώνες. Αυτή η ταυτότητα δε μπορεί να αλλοιώνεται και να καταστρέφεται. Δεν πρέπει να λησμονείται και να απαξιώνεται. Γι’ αυτό και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τη διατηρήσουμε».

 

Ένα κράτος όμως, που όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

 

«θυσιάζει το φυσικό του πλούτο για χάρη επιχειρηματικών συμφερόντων.

ξηλώνει την περιβαλλοντική νομοθεσία.

αντιμετωπίζει την προστασία της φύσης, ως τροχοπέδη της ανάπτυξης,

σχεδιάζει την εκτροπή του Αχελώου,

χαρίζει μια νέα αποικιοκρατική σύμβαση στην Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική,

μας οδηγεί σε νέες καταδίκες για το φυσικό περιβάλλον στην ΕΕ,

που οδηγεί στην ανεργία και τη φτώχεια τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη για να κάνουν χρυσές δουλειές λίγες ξένες εταιρείες,

είναι ένα κράτος που εγκληματεί απέναντι στο παρόν και το μέλλον των ίδιων του των πολιτών.

 

Και αυτό είναι σήμερα το κράτος που έχει φτιάξει η κυβέρνηση της ΝΔ. Όμως αυτό είμαστε αποφασισμένοι να το αλλάξουμε. Και θα το αλλάξουμε μαζί.

 

Συμμέτοχοι και συνοδοιπόροι σε μια υπόθεση που υπερβαίνει τα στενά όρια του πολιτικού ανταγωνισμού. Σε μια υπόθεση που αφορά τις βασικές αρχές με τις οποίες η πατρίδα μας πρέπει να πορευτεί, με ασφάλεια και δικαιοσύνη τα επόμενα χρόνια».

 

Τα επτά σημεία του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «είναι απαραίτητο η Ελλάδα να γίνει πρωτοπόρος της Πράσινης Επανάστασης. Και ο λόγος είναι εξαιρετικά απλός: Γιατί είναι και ηθικά αναγκαίο αλλά και οικονομικά επωφελέστερο».

 

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η Ελλάδα μετά την πανδημία πρέπει να επενδύσει σε ένα μακρόπνοο, βιώσιμο και σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο για να μπορεί με ασφάλεια να οργανώσει το μέλλον της, μακριά από νέες επαναλαμβανόμενες κρίσεις.

Κομβικοί κλάδοι της οικονομίας στους οποίους η Ελλάδα έχει δεδομένο συγκριτικό πλεονέκτημα στο διεθνή ανταγωνισμό, όπως ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή ,έχουν βασική προϋπόθεση την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

 

Την ίδια στιγμή, ένας κεντρικός τομέας, στον οποίο η καινοτομία ανθίζει διεθνώς, περιστρέφεται γύρω από τη βιωσιμότητα, τις πτυχές της κυκλικής οικονομίας και την ενεργειακή μετάβαση.

 

Και όλα αυτά συνδέονται με την κοινωνία της ανακύκλωσης, τη διαλογή στην πηγή, τις καθαρές και ποιοτικές πόλεις, και τελικά την υγεία και την ποιότητα ζωής και περιβάλλοντος».

 

Γι’ αυτό και σήμερα, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, «καταθέτουμε ένα πλήρες σχέδιο, που είναι καρπός μιας συλλογικής επιστημονικής δουλειάς που δομείται γύρω από την επιστημονική γνώση, τις καλές πρακτικές άλλων χωρών και τους στόχους του ΟΗΕ για βιώσιμη ανάπτυξη».

 

Το σχέδιο αποτελείται από επτά σημεία:

 

Πρώτο σημείο του σχεδίου μας ο ρόλος της Πολιτείας.

Δεύτερο σημείο, είναι η πορεία για μια κλιματικά ουδέτερη Ελλάδα έως το 2045

Τρίτο σημείο είναι ο παραγωγικός μετασχηματισμός της χώρας με νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Το τέταρτο σημείο αφορά το Νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Το πέμπτο σημείο είναι η εξασφάλιση της Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών.

Έκτο σημείο είναι ο ρόλος της Βιοποικιλότητας στο σχέδιο μετάβασης.

Έβδομο σημείο είναι η Κοινωνία της Ανακύκλωσης και της Κυκλικής Οικονομίας.

Σημείο προς σημείο το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε το σχέδιο για την πράσινη επανάσταση:

 

«Πρώτο σημείο του σχεδίου μας ο ρόλος της Πολιτείας. Η Ελληνική Πολιτεία τίθεται επικεφαλής του σχεδίου και εγγυάται ότι η μετάβαση θα γίνει με κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Με διασφάλιση της πρόσβασης στα βασικά αγαθά, με πλουραλισμό της παραγωγικής βάσης και όχι προς όφελος λίγων και χωρίς κανόνες.

 

Η πολιτεία εξασφαλίζει την ποιότητα των φυσικών πόρων (έδαφος, αέρας, νερό, τροφή και οικοσυστήματα) και αναλαμβάνει μαζί με την Αυτοδιοίκηση την ευαισθητοποίηση και τη διαμόρφωση μιας νέας δημοκρατικής κουλτούρας για το περιβάλλον.

 

Βασικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση:

 

Η θέσπιση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Πράσινη Μετάβαση, όπου θα συμμετέχουν όλα τα παραγωγικά και κοινωνικά Υπουργεία.

Η αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, με τη στελέχωση και τον εξοπλισμό υπηρεσιών ελέγχου και αδειοδότησης περιβάλλοντος.

Οποιαδήποτε, όμως, θεσμική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει ερήμην της κοινωνίας, ούτε μπορεί να επιτύχει χωρίς την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας.

 

Στη δική μας αντίληψη, η Δημοκρατία περνά μέσα από το Περιβάλλον.

 

Η επιτυχία της πράσινης επανάστασης απαιτεί ευαισθητοποίηση, συνειδητοποίηση, κινητοποίηση, συμμετοχή.

 

Ο ρόλος της Παιδείας επίσης, είναι κρίσιμος, όχι μόνο στην ανάδειξη των επιστημονικών δεδομένων που συνηγορούν υπέρ της θέσπισης γενναίων μεταρρυθμίσεων, αλλά και για την αλλαγή κουλτούρας και προτύπου ζωής της κοινωνίας.

 

Δεύτερο σημείο, είναι η πορεία για μια κλιματικά ουδέτερη Ελλάδα έως το 2045

 

Κεντρικές πρωτοβουλίες για τη χάραξη της είναι:

 

Η Ολοκλήρωση του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, που αποτελούν το “κλειδί” για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δίκαιη ανάπτυξη και το κράτος δικαίου

Η Εισαγωγή του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία.

Η Εισαγωγή του κριτηρίου της ανθεκτικότητας για όλες τις χρηματοδοτήσεις εθνικές και ευρωπαϊκές

Η Ενεργοποίηση των πολιτικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που έχουν νομοθετηθεί από το 2016 ώστε να έχουμε ανθεκτική κοινωνία, υποδομές και οικονομικές δραστηριότητες.

Τρίτο σημείο είναι ο παραγωγικός μετασχηματισμός της χώρας με νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

 

Πρέπει να διαλύσουμε στην πράξη το μύθο ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί τροχοπέδη της ανάπτυξης.

 

Στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

 

Πρώτα και κύρια γιατί ανάπτυξη σημαίνει πολλά περισσότερα πράγματα από τον δείκτη του ΑΕΠ και κυρίως σημαίνει κ αλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών.

Avgi.gr