Έφυγε από τη ζωή ο Κυριάκος Δοματζόγλου

by/ 0 Comments / 267 View / 18/04/2016

Κηδεύτηκε στη Δράμα το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 με πάνδημη συμμετοχή των Δραμινών ο Κυριάκος Δοματζόγλου,  εμβληματική μορφή της Αριστεράς & της Οικολογίας στην περιοχή της Δράμας και όχι μόνο. Ο Κυριάκος Δοματζόγλου, καθηγητής φυσικός της Μ.Ε. υπήρξε η ενσάρκωση της έννοιας του ΠΟΛΙΤΗ. Στα νεανικά του χρόνια, προδικτατορικά, μέσα από την ΟΛΜΕ αγωνίσθηκε για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των συναδέλφων του καθηγητών και συνολικά της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.  Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας η στάση του και οι θέσεις του αποτέλεσαν αντικείμενο ανακρίσεων & απειλών, που στόχο είχαν να κάμψουν το δημοκρατικό του φρόνημα. Οι πειθαρχική του δίωξη είχε ως αποτέλεσμα τη μετάθεσή του από τη Δράμα στην Πάρο και μάλιστα «αδαπάνως δια το Δημόσιον!!!!»

Στη μεταπολίτευση στρατεύθηκε στο ΚΚΕ εσωτ. παρέμεινε δε αμετακίνητος στις ιδέες της Ανανεωτικής Αριστεράς μέχρι το τέλος της ζωής του, συμμετέχοντας σε όλους τους σταθμούς της πορείας της (ΕΑΡ, ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ. ΔΗΜΑΡ). Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Αδέσμευτης Κίνησης Ειρήνης (ΑΚΕ), δραστηριοποιήθηκε στο αυτοδιοικητικό κίνημα και το 1994 ως επικεφαλής του συνδυασμού εκλέχθηκε Νομαρχιακός Σύμβουλος Αυτό όμως που τον χαρακτήρισε πέρα και πάνω απ’ όλα είναι η μέχρι αυταπάρνησης συμμετοχή του στο Οικολογικό Κίνημα. Υπήρξε ο ιδρυτής της Οικολογικής Κίνησης Δράμας & σφράγισε με την παρουσία του κάθε προσπάθεια της Οικολογίας στη Δράμα, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Κυριάκος & Οικολογία είναι πλέον έννοιες ταυτόσημες για όλους μας. Κορυφαία στιγμή της παρουσίας του στο Οικολογικό Κίνημα είναι η δημιουργία και εμψύχωση ενός Πανδραμινού Κινήματος εναντίον της εκμετάλλευσης των λιγνιτών στην περιοχή της Δράμας, που είχε ως αποτέλεσμα την οριστική ματαίωση αυτών των σχεδίων.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, παρά τα όποια προβλήματα υγείας που τον κρατούσαν καθηλωμένο, ο Κυριάκος ήταν συνεχώς παρών στα οικολογικά θέματα. Η καθημερινή του ενασχόληση με την Οικολογική Κίνηση τον είχε αναδείξει σε «ζώσα συνείδηση» των ευαίσθητων πολιτών. Το κτίριο της Οικολογικής Κίνησης ονομάστηκε σε κτίριο ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΔΟΜΑΤΖΟΓΛΟΥ διότι η Δραμινή Κοινωνία τίμησε εν ζωή τον άνθρωπο-σύμβολο της Οικολογίας. Σήμερα μαζί με την οικογένειά του η Δραμινή Κοινωνία αισθάνεται φτωχότερη μεν αλλά τυχερή διότι ευτύχησε να έχει στις τάξεις της έναν Πολίτη που τίμησε και τη Δράμα και τους Δραμινούς.