Forbes / Ένας νέος δισεκατομμυριούχος κάθε 17 ώρες!

by/ 0 Comments / 2 View / 10/04/2021

Πριν από μερικές ημέρες η κυβέρνηση Μπάιντεν πρότεινε να θεσπιστεί σε παγκόσμια κλίμακα ένας ελάχιστος εταιρικός φόρος ώστε να γίνει μια αρχή για να εξισορροπηθεί το διεθνές οικονομικό σύστημα που κυριαρχείται από εταιρείες κολοσσούς, αλλά η πραγματικότητα δεν μπορεί παρά να περιορίσει τους στόχους αυτής της προσπάθειας. Ο παγκόσμιος καπιταλισμός ευδοκιμεί οργιαστικά σήμερα στον κόσμο των βαθιών ανισοτήτων, με εταιρείες και ομίλους να διογκώνονται και να επεκτείνονται προς κάθε κατεύθυνση φέρνοντας πλούτο σε όλο και λιγότερους, ενώ την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι παρεμποδίζονται να διεκδικήσουν ακόμη και το βασικό δικαίωμά τους στον συνδικαλισμό.

Η πανδημία της Covid-19 ούτε κατά διάνοια δεν έπληξε την τάξη των υπερπλούσιων του πλανήτη. Πριν από μερικές ημέρες πιστοποιήθηκε από το περιοδικό Forbes ένα νέο «πληθυσμιακό» ρεκόρ υπερπλούσιων, με 493 νέους δισεκατομμυριούχους να προστίθενται στη σχετική λίστα τον τελευταίο χρόνο. Τουλάχιστον 40 από αυτούς μπήκαν στο κλαμπ χάρη σε προϊόντα η ζήτηση των οποίων αυξήθηκε λόγω της πανδημίας. Ανάμεσά τους και η γνωστή τηλεπερσόνα Κιμ Καρντάσιαν, που αποτελεί το brand name σειράς προϊόντων καλλωπισμού και ρούχων.

Με τους 493 «νεοεισερχόμενους» ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως έχει φτάσει σήμερα τους 2.755. Οι περισσότεροι από τους καινούργιους του κλαμπ, 205 για την ακρίβεια, προέρχονται από την Κίνα, τη χώρα με τους περισσότερους νέους δισεκατομμυριούχους και τη δεύτερη μετά τις ΗΠΑ σε συνολικό αριθμό υπερπλούσιων. Πέντε από αυτούς αύξησαν θεαματικά τα πλούτη τους χάρη σε προϊόντα… ατμίσματος. Συγκεκριμένα, οι Τσεν Ζιπινγκάντ και Σιόνγκ Σαόμινγκ, συνιδρυτές της Smoore International, μπήκαν και οι δύο στη λίστα των δισεκατομμυριούχων τους τελευταίους δώδεκα μήνες, όπως και οι συνιδρυτές της RLX Technology Ντέιβιντ Ζιάνγκ, Γουέν Γιλονγκάντ και Κέιτ Γουάνγκ.

Τέταρτη στην κατάταξη των χωρών με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους -136 συνολικά- είναι η Γερμανία, όπου άλλοι 29 μπήκαν τον περασμένο χρόνο στη σχετική λίστα. Ανάμεσά τους ο τουρκικής καταγωγής Ογκούρ Σαχίν, ο συνιδρυτής της εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTech, που μαζί με την αμερικανική Pfizer ανέπτυξαν το γνωστό εμβόλιο κατά της Covid-19.

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στην κορυφή της πυραμίδας, στη βάση της η δύναμη της εργοδοσίας είναι πλέον τόσο μεγάλη, που δεν επιτρέπει ακόμη και τα αυτονόητα.

Στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, στη μεγάλη αποθήκη της Amazon στο Μπέσεμερ, οι εργαζόμενοι ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία κατά της ένταξής τους στο σωματείο της εταιρείας. Λίγοι περισσότεροι από 5.800 εργαζόμενοι κλήθηκαν να αποφασίσουν αν θα ήθελαν να ενταχθούν στο συνδικάτο. Από αυτούς ψήφισαν οι 3.215, με τα αρχικά αποτελέσματα να καταγράφουν συντριπτική νίκη της εργοδοσίας με 1.100 «όχι» και μόλις 463 «ναι».

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, η καταμέτρηση συνεχίζεται με ευθύνη του Εθνικού Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων, καθώς απομένουν περισσότερα από 1.000 ψηφοδέλτια για να ανοιχτούν. Η Amazon, ωστόσο, έχει αμφισβητήσει την εγκυρότητα εκατοντάδων.

Σημειώνεται ότι ο κολοσσός του διαδικτυακού εμπορίου πραγματοποίησε μεγάλη εκστρατεία κατά των συνδικαλιστών.

«Το σύστημά μας είναι διαβρωμένο και η Amazon το εκμεταλλεύθηκε σε μεγάλο βαθμό» σχολίασε ο Στιούαρτ  Άμπελμπαου, πρόεδρος του RWDSU, του συνδικάτου που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους της εταιρείας. «Ζητάμε από την ομοσπονδιακή υπηρεσία αρμόδια για τις εργασιακές σχέσεις να ζητήσει από την εταιρεία να λογοδοτήσει για την παράνομη και σοκαριστική συμπεριφορά της στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας» πρόσθεσε.

Η κόντρα εργοδοσίας – συνδικαλιστών στο Μπέσεμερ είχε λάβει εθνικές διαστάσεις. Στη διαμάχη ενεπλάκησαν από τη μία μεριά υποστηρικτές των συνδικάτων, καλλιτέχνες, Δημοκρατικοί αλλά και Ρεπουμπλικανοί κοινοβουλευτικοί, ακόμη και ο Πρόεδρος Μπάιντεν, και από την άλλη η Amazon, ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στις ΗΠΑ, τα έσοδα της οποίας εκτοξεύτηκαν στη διάρκεια της πανδημίας.

Avgi.gr