«Όχι» των θεσμών για παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά τα τέλη Απρίλη

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Όχι» των θεσμών για παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά τα τέλη Απρίλη / 4 View / 09/04/2020

ην κατηγορηματική άρνηση εκ μέρους των εκπροσώπων των θεσμών στο αίτημα παράτασης του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας εισέπραξε το οικονομικό επιτελείο κατά τη διάρκεια χθεσινής τηλεδιάσκεψης.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία, των δύο πλευρών προ της επέλασης της πανδημίας του κοροναϊού προέβλεπε λήξη του ισχύοντος πλαισίου στο τέλος Απριλίου και μετάβαση από την 1η Μαϊου σε ένα νέο περιβάλλον πτωχευτικού δικαίου, χωρίς δίχτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Η κυβέρνηση, δεδομένων των συνθηκών φέρεται να ζητά παράταση του υφιστάμενου πλαισίου έως το τέλος του έτους των συμμετεχόντων. Σύμφωνα όμως με το Euro2day, στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη οι εκπρόσωποι των θεσμών επέμειναν ότι το ισχύον πλαίσιο πρέπει να λήξει στο τέλος Απρίλη, κάνοντας λόγο για «ανάγκη διατήρησης της κουλτούρας πληρωμών και μετάβασης στην κανονικότητα.

Τις εξελίξεις επιβεβαίωσε στον μιλώντας στον Σκάι, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους Φώτης Κουρμούσης λέγοντας πως μετά από 4,5 ώρες τηλεδιάσκεψης δεν υπήρξε συμφωνία.

Τσακαλώτος: Να διεκδικήσει και να πάρει παράταση ο Σταϊκούρας

«Ο Χρήστος Σταϊκούρας δεν δικαιούται να παραμένει παρατηρητής στις συνεδριάσεις του Eurogroup», σχολιάζει σχετικά με το ζήτημα, ο πρωήν υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και τονίζει ότι υπουργός πρέπει να διεδικήσει και να πάρει παράταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στη σχετική ανάρτηση του μάλιστα τονίζει ότι αν ο κ. Σταϊκούρας αλλάξει ρότα θα έχει την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση θα φέρει ακέραιη την ευθύνη.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεσμεύτηκε τον Νοέμβρη του 2019 απέναντι στους θεσμούς να προχωρήσει στην άρση προστασίας της κύριας κατοικίας στα τέλη Απριλίου 2020. Υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αναλάβει καμία τέτοια δέσμευση, αντίθετα είχε συμφωνήσει για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για το ιδιωτικό χρέος που θα περιλάμβανε προστασία της κύριας κατοικίας. Τέτοιο σχέδιο η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ακόμα.

Τώρα, με την κρίση του Covid-19, καλέσαμε την ΝΔ να παρατείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Όμως σε πολλά δημοσιεύματα αναφέρεται ότι αυτό δεν θα γίνει καθώς οι θεσμοί αντιδρούν», τονίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και προσθέτει:

«Ο κ. Σταϊκούρας καλά θα κάνει στο σημερινό Eurogroup, να τοποθετηθεί με σαφήνεια. Αφενός, να διεκδικήσει και να πάρει παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Αφετέρου, να συνταχθεί με τον ευρωπαϊκό νότο και να τοποθετηθεί υπέρ των όσων διεκδικούν Ιταλία και Ισπανία. Αντιτασσόμενος στην ευρωπαϊκή πολιτική του οικογένεια να ταχθεί με τα συμφέροντα της χώρας. Να μιλήσει για αμοιβαιοποίηση του χρέους, για την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου, και να επιμείνει η όποια παροχή ενίσχυσης στις χώρες να είναι χωρίς μνημονιακούς όρους και δεσμεύσεις.

Ο κ. Σταϊκούρας δεν δικαιούται να παραμένει παρατηρητής στις συνεδριάσεις του Eurogroup. Ειδικά τη στιγμή που διακυβεύονται το μέλλον της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Η κυβέρνηση από την μία ισχυρίζεται ότι συντάσσεται με τα αιτήματα Ιταλίας και Ισπανίας και από την άλλη, δια στόματος του κ. Γεωργιάδη, δηλώνει ότι οι κινήσεις της είναι επικοινωνιακές και όχι εφαρμόσιμες.

Αν ο κ. Σταϊκούρας αλλάξει ρότα θα έχει σε αυτό την στήριξή μας. Αν όχι, εκείνος και η κυβέρνηση θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη».

tvxs.gr