Χωρίς γερμανικά οι πρόσφυγες δεν βρίσκουν δουλειά

by/ 0 Comments / 20 View / 02/09/2016

Ένα χρόνο μετά το άνοιγμα των γερμανικών συνόρων πολλοί πρόσφυγες είναι άνεργοι. Τα κύρια εμπόδια για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας είναι ότι δεν μιλούν γερμανικά και ότι τους λείπει η επαγγελματική κατάρτιση.

Μπορεί να μην μιλούν καλά γερμανικά, να μην διαθέτουν απολυτήριο ή επαγγελματική εμπειρία. Οι πρόσφυγες έχουν όμως όρεξη για δουλειά και θέλουν να βρουν το ταχύτερο εργασία, εκτιμά ο ερευνητής μεταναστευτικών ζητημάτων Χέρμπερτ Μπρίκερ από το Ινστιτούτο Ερευνών για την Αγορά Εργασίας και το Επάγγελμα (ΙΑΒ). Όμως οι φιλότιμες προθέσεις των προσφύγων δεν αρκούν.

Ένα χρόνο μετά την ιστορική πια ρήση της Α. Μέρκελ «Θα τα καταφέρουμε» το γερμανικό Ινστιτούτο διαπιστώνει, ότι η ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας προχωρά με αργούς ρυθμούς και θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο από την ενσωμάτωση προσφύγων που είχαν έρθει στη Γερμανία σε προηγούμενες δεκαετίες. Συγκρίνοντας τη σημερινή διαδικασία ενσωμάτωσης των προσφύγων με εκείνη των προσφύγων που ήρθαν στη Γερμανία μετά τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία, οι ερευνητές του γερμανικού ινστιτούτου διαπιστώνουν ότι τότε χρειάστηκαν 6 χρόνια για να βρει δουλειά το 50% των προσφύγων και 15 για να βρει δουλειά το 70%.

Απογοητευτικά είναι και τα αποτελέσματα έρευνας του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου ifo, το οποίο μιλώντας με 1.000 υπεύθυνους προσωπικού γερμανικών επιχειρήσεων κατέληξε ότι στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 μόλις το 7% των επιχειρήσεων απασχολούσαν πρόσφυγες. Για φέτος και το 2017 περίπου το 34% των γερμανικών εταιριών σχεδιάζει να προσλάβει μετανάστες. Ως μεγαλύτερο εμπόδιο για την πρόσληψη οι υπεύθυνοι προσωπικού θεωρούν πάντως ότι οι πρόσφυγες δεν μιλούν γερμανικά.

Οι πρόσφυγες δεν θα λύσουν το δημογραφικό

Με τη άποψη αυτή συμφωνούν και οι οικονομολόγοι της γερμανικής Commerzbank: «Οι περισσότεροι πρόσφυγες θα βρουν δύσκολα δουλειά. Ένας από τους λόγους είναι ότι τουλάχιστον το 40% των προσφύγων δεν έχουν τελειώσει καν το σχολείο». Διαφορετικά είναι ωστόσο τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνών για την Αγορά Εργασίας και το Επάγγελμα (ΙΑΒ), το οποίο σε έρευνά του εκτιμά ότι από εκείνους που θα λάβουν πιθανότατα άσυλο στη Γερμανία το 46% έχει απολυτήριο γυμνασίου ή ΑΕΙ, το 27% διαθέτει πτυχίο ΤΕΙ και το 19% έχει τελειώσει δημοτικό.

Την ίδια στιγμή ερευνητές διαψεύδουν τις ελπίδες πολλών Γερμανών ότι οι πρόσφυγες θα λύσουν το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Ήδη στα τέλη του 2015 ο οικονομολόγος Γερν Κουίτσαου από την τράπεζα Berenbank έγραφε: «Οι ελπίδες ότι οι προσφυγικές ροές θα δώσουν λύση στις οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί η γήρανση του γερμανικού πληθυσμού θα αποδειχθούν ψευδαίσθηση. Οι διεθνείς κρίσεις φέρνουν στις βιομηχανικές χώρες πρόσφυγες διαφορετικούς από εκείνους που χρειάζονται οι δυτικές κοινωνίες για να διασφαλίσουν το βιοτικό τους επίπεδο».