«Χάνουμε 2 χρόνια ανάπτυξης»

by/ 0 Comments / 5 View / 12/04/2021

Η ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα πριν από τα μέσα του 2022, ενώ αντίθετα η οικονομία των ΗΠΑ θα επιστρέψει φέτος, σύμφωνα με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φάμπιο Πανέτα, ο οποίος προτρέπει να μη «στοιχηματίζουμε σε μια γρήγορη ανάκαμψη» καθώς η ζημιά στον οικονομικό ιστό λόγω πανδημίας θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι είναι σήμερα ορατό.

 

«Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε χάσει μόνιμα δύο χρόνια ανάπτυξης», είπε σε συνέντευξή του στην El Pais ο Ιταλός αξιωματούχος της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι η αβεβαιότητα εξακολουθεί να είναι υψηλή, η διάθεση του εμβολίου επιταχύνεται, αλλά παραμένει αργή και σε ορισμένες χώρες η πανδημία εξαπλώνεται γρήγορα, γεγονός που επηρεάζει τις οικονομικές προοπτικές. «Πρέπει να δώσουμε στους καταναλωτές και τους επενδυτές περισσότερη βεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές για την ευρωπαϊκή οικονομία», είπε ο Φ. Πανέτα, σημειώνοντας ότι χρειάζεται περισσότερη φιλοδοξία ώστε «να βοηθήσουμε την οικονομική δραστηριότητα να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της και να δούμε τον πληθωρισμό να συγκλίνει προς τον στόχο μας». Ειδικότερα, για τον πληθωρισμό προέβλεψε ότι θα παραμείνει πολύ κάτω από το 2% σε σύγκριση με περίπου 2% στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Το μήνυμα του Φάμπιο Πανέτα προς τις Βρυξέλλες είναι σαφές και αφορά και την επόμενη ημέρα, θέτοντας και το ζήτημα άνισης ανάκαμψης μεταξύ των κρατών-μελών, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τη διαπίστωση του Ισπανού δημοσιογράφου, ότι ύστερα από μία εβδομάδα του Πάσχα (σ.σ.: των Καθολικών) χωρίς τουρίστες, δεν είναι ακόμα σαφές εάν μπορεί να σωθεί το καλοκαίρι. Ερωτηθείς αν οι προβλέψεις της ισπανικής κυβέρνησης για το τρέχον έτος είναι πολύ αισιόδοξες, ο Πανέτα έθεσε το γενικότερο πλαίσιο.

 

«Σε γενικές γραμμές, δεν θα ήταν συνετό να στοιχηματίσετε σε μια γρήγορη ανάκαμψη. Μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με την αναμενόμενη βελτίωση που στο τέλος ενδέχεται να μην υλοποιηθεί. Και ακόμη και αν καταφέρουμε να βγούμε σύντομα από την πανδημία, θα συνειδητοποιήσουμε ότι στην πραγματικότητα υπάρχει μεγαλύτερη ζημιά στον οικονομικό ιστό από ό,τι είναι σήμερα ορατό» και παραδέχθηκε ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος απόκλισης μεταξύ των κρατών-μελών καθώς η πανδημία έχει επηρεάσει διαφορετικά κάθε χώρα, ανάλογα με την έκθεσή της στους τομείς που πλήττονται περισσότερο.

 

Ερωτηθείς αν η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ ο Φάμπιο Πανέτα υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής τόνωσης των ΗΠΑ είναι φιλόδοξο, ειδικά φέτος, «και αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι αναπτυξιακές μας πορείες αποκλίνουν». Και μια ταχύτερη ανάκαμψη βοηθά τα φτωχότερα μέλη της κοινωνίας, υπογραμμίζει ο Ιταλός αξιωματούχος καλώντας την Ε.Ε. και ειδικότερα το Βερολίνο να… επιταχύνουν.

 

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το μπλόκο του γερμανικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο Πανέτα εξέφρασε την ελπίδα να ληφθεί απόφαση το συντομότερο δυνατό. «Χρειαζόμαστε τα ευρωπαϊκά κονδύλια να απελευθερωθούν γρήγορα. Ολα τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θα επωφεληθούν από μια ταχύτερη και ισχυρότερη ευρωπαϊκή ανάκαμψη», είπε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Efsyn.gr