«Φωτιά» στις τιμές φυσικού αερίου

by/ 0 Comments / 1 View / 23/02/2022

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προέβλεψε ότι η απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει την αδειοδότηση και επομένως τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2 θα έχει πολύ υψηλό κόστος για τους Ευρωπαίους πολίτες.

«Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έδωσε εντολή να σταματήσει η πιστοποίηση του αγωγού», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter. «Λοιπόν, καλωσορίσατε σε ένα νέο κόσμο, στον οποίο οι Ευρωπαίοι σύντομα θα πληρώνουν 2.000 ευρώ ανά 1000 κ.μ. αερίου!»

Ο Jess Ralston, αναλυτής στη μονάδα πληροφοριών για την ενέργεια και το κλίμα (ΜΚΟ), προειδοποίησε για τον αντίκτυπο στα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου (και της Ευρώπης):

«Οι τιμές του φυσικού αερίου ήδη αυξάνονται και με τη Γερμανία να αναστέλλει τη διαδικασία πιστοποίησης του Nord Stream 2, η κρίση του φυσικού αερίου φαίνεται πλέον σχεδόν βέβαιο ότι θα διαρκέσει για χρόνια, όχι μήνες».

Ο ίδιος προειδοποιεί ότι δεδομένης της παγκόσμιας φύσης των αγορών φυσικού αερίου, η εξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το φυσικό αέριο για θέρμανση και ηλεκτρισμό η κυβέρνηση θα αισθάνεται όλο και περισσότερο την πίεση να θωρακίσει τα νοικοκυριά μακροπρόθεσμα, βάζοντας μόνωση σε περισσότερα σπίτια, επιταχύνοντας τη μετάβαση σε ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας και συνεχίζοντας με την παροχή των καθαρών μηδενικών πολιτικών ώστε να απεξαρτηθούμε από την αστάθεια στην αγορά φυσικού αερίου και να προστατευθούμε από μελλοντικές κρίσεις.

Σχολιάζοντας τη δήλωση Σολτς περί «παγώματος» του αγωγού Nord Stream 2 ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε:

«Λυπούμαστε [για αυτή τη δήλωση], γιατί λέγαμε συνεχώς ότι αυτό το έργο δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική και δεν πρέπει να έχει [τίποτε με την πολιτική]. Πρόκειται για ένα καθαρά οικονομικό, εμπορικό έργο, το οποίο, εκτός από το αμοιβαίο όφελος , προορίζεται επίσης να γίνει ένα τέτοιο σταθεροποιητικό στοιχείο για την αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη».

«Το ίδιο το έργο είναι έτοιμο, όλα είναι έτοιμα, αλλά δεν έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες. Μέχρι σήμερα, έχουν ανακοινώσει ότι αποσύρουν τη διαδικασία έγκρισης. Δεν χρειάζονται την πραγματικότητα…θέλουν μόνο ένα πράγμα: απευθείας σύνδεση πολιτικής και του ενεργειακού τομέα», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα στο Dozhd TV

efsyn.gr