Υφεση-σοκ και ανεργία στο 22,3%

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Υφεση-σοκ και ανεργία στο 22,3% / 8 View / 15/04/2020

Τη χειρότερη επίδραση του κορονοϊού μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών βλέπει για τη χώρα μας το ΔΝΤ σε έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία ● Σε περίπτωση που υπάρξει δεύτερος γύρος της πανδημίας το φθινόπωρο, η ύφεση για την Ελλάδα μπορεί να φτάσει και το 13%.

Διψήφια ύφεση-σοκ προβλέπει για την ελληνική οικονομία φέτος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού και της μεγάλης εξάρτησής της από τον τουρισμό, τον τομέα που βάλλεται περισσότερο.

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση World Economic Outlook που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας, η ελληνική οικονομία θα σημειώσει φέτος τη μεγαλύτερη ύφεση μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη μετά το Σαν Μαρίνο!

Το ελληνικό ΑΕΠ θα υποχωρήσει (με βάση το κύριο σενάριο του Ταμείου) κατά 10%, πολύ υψηλότερα δηλαδή από τη βουτιά 7,3% που είχε καταγράψει το 2012, στη χειρότερη χρονιά της περιόδου των μνημονίων. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στην εκτίμηση ότι η πανδημία του κορονοϊού θα κορυφωθεί στο β΄τρίμηνο του 2020 και εν συνεχεία στο β΄εξάμηνο θα υπάρξει σταδιακή βελτίωση. Αν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί, τότε το Ταμείο αναμένει μερική ανάκτηση των απωλειών και αύξηση του ΑΕΠ το 2021 κατά 5,1%.

Υπάρχει όμως κίνδυνος τα πράγματα να εξελιχθούν πολύ χειρότερα. Ετσι, σε περίπτωση που υπάρξει δεύτερος γύρος της πανδημίας το φθινόπωρο, τότε κατά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο, κατά 13%, ενώ ένα ακόμη πιο δυσμενές σενάριο του Ταμείου βλέπει την ύφεση να συνεχίζεται και το 2021 με μείωση του ΑΕΠ κατά ακόμη 8%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία εκτίμηση του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος ήταν για ανάπτυξη 2,2% μετά την περσινή αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9%.

Το μεγαλύτερο χτύπημα της ύφεσης προβλέπεται να δεχτεί η εργατική τάξη. Η ανεργία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου, θα εκτοξευτεί 5% υψηλότερα φέτος σε σχέση με το 2019, από το 17,3% στο 22,3% που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη.

Η προβλεπόμενη ανάκαμψη της οικονομίας δεν θα επαναφέρει την αγορά εργασίας εκεί που βρισκόταν. Οι πληγές θα παραμείνουν και το Ταμείο προβλέπει ότι η ανεργία θα μειωθεί το 2021 μόνο κατά δύο μονάδες χαμηλότερα, στο 19%.

Ανάλογη πίεση αναμένεται να δεχτεί και το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών με το έλλειμμα σε αυτό να εκτοξεύεται από το 2,1% του ΑΕΠ πέρυσι, σε 6,5% του ΑΕΠ φέτος και σε 3,4% του ΑΕΠ το 2021. Καθίζηση, τέλος, λόγω της ύφεσης αναμένεται και στο γενικό επίπεδο τιμών. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αναμένεται συγκεκριμένα να υποχωρήσει από 0,5% το 2019 σε -0,5% φέτος. Για το 20121 προβλέπεται ανάκαμψη στο 1%.