Υπεγράφη η συμφωνία ΔΕΗ-CMEC – Σκουρλέτης: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

by/ 0 Comments / 20 View / 15/09/2016

Ως ψήφο εμπιστοσύνης προς τη ΔΕΗ και την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας της ελληνικής εταιρείας με την κινεζική CMEC, με αντικείμενο τη σύσταση κοινής εταιρείας με συμμετοχή και ιδιωτών για την κατασκευή της δεύτερης λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Φλώρινα. 

Το μνημόνιο υπέγραψαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης και ο κ. Fang Yanshui, Assistant President της κινεζικής εταιρείας στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ παρουσία του υπουργού, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργου Τσίπρα, του πρέσβη της Κίνας στην Αθήνα Zou Xiaoli και των κ.κ. Δ. Κούτρα και Γ. Περιστέρη, εκπροσώπων των εταιρειών – ιδιοκτητών των λιγνιτωρυχείων από τα οποία θα τροφοδοτείται ο σταθμός της Μελίτης.

«Η υπογραφή του μνημονίου είναι άλλη μια απόδειξη ότι η ελληνική οικονομία έχει περάσει τα πιο δύσκολα και από τη φάση της σταθεροποίησης βαδίζει στο δρόμο της ανάκαμψης», τόνισε ο κ. Σκουρλέτη και πρόσθεσε: «Η συνεργασία αυτή αποτελεί μέρος μιας νέας στρατηγικής για τη δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού, στρατηγικής συμπράξεων με αξιόπιστους εταίρους που μπορούν να δώσουν νέα δυναμική στον αντίποδα των επιλογών που ήθελαν τη ΔΕΗ συρρικνωμένη».

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την αδιατάρακτη πορεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τη σταθερότητα του συστήματος ενώ χαρακτήρισε τη συμφωνία ως πρώτο βήμα που μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα πεδία.

«Η Ελλάδα έχει πλούσιο δυναμικό λιγνίτη, αιολικής και ηλιακής ενέργειας, η Κίνα έχει την τεχνολογία τα κεφάλαια και την ανταγωνιστικότητα και η κινεζική κυβέρνηση θέλει να αναπτύξει τη συνεργασία με την Ελλάδα κυρίως με στόχο την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος» επεσήμανε από την πλευρά του ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα Zou Xiaoli, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχία του πρότζεκτ της COSCO.

Ο κ. Fang Yanshui, Assistant President της κινεζικής εταιρείας τόνισε ότι η συνεργασία των δυο χωρών πέρασε σε νέο στάδιο μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού και περιέγραψε τη δραστηριότητα του ομίλου στο εμπόριο, την ανάπτυξη μεγάλων έργων σε διάφορες χώρες του κόσμου, την έρευνα και εξόρυξη φυσικών πόρων, τις μεταφορές κ.α.

Η συνεργασία της CMEC με τη ΔΕΗ επικεντρώνεται στο λιγνιτικό σταθμό της Μελίτης Φλώρινας. Προβλέπεται η σύσταση κοινής εταιρείας στην οποία η ΔΕΗ θα εισφέρει την υφιστάμενη μονάδα ισχύος 330 μεγαβάτ, την υποδομή και την άδεια για την κατασκευή δεύτερης μονάδας καθώς και τις συμμετοχές σε λιγνιτωρυχεία της περιοχής. Αντίστοιχα οι ιδιώτες μέτοχοι των λιγνιτωρυχείων θα εισφέρουν τα κοιτάσματα που ελέγχουν ενώ η κινεζική πλευρά θα εισφέρει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την κατασκευή δεύτερης μονάδας.

Η συμμετοχή κάθε πλευράς θα αποτιμηθεί από ανεξάρτητο εκτιμητή και ανάλογα θα καθοριστούν τα ποσοστά συμμετοχής στη νέα εταιρεία.

Η επένδυση για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας, ισχύος 450 μεγαβάτ υπολογίζεται σε 750 εκατ. ευρώ ενώ αν υπολογισθούν και οι απαιτούμενες επενδύσεις για την ανάπτυξη των ορυχείων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Πλεονέκτημα της νέας μονάδας θα είναι ο υψηλός βαθμός απόδοσης (41.5%) και η υψηλή ποιότητα του λιγνίτη της περιοχής. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η εταιρεία μπορεί να συσταθεί το 2017 ενώ η κατασκευαστική περίοδος απαιτεί 4-5 χρόνια.