Το ΤΑΙΠΕΔ ανέδειξε την πλειοδότρια εταιρία για την απόκτηση του 67% του ΟΛΘ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το ΤΑΙΠΕΔ ανέδειξε την πλειοδότρια εταιρία για την απόκτηση του 67% του ΟΛΘ / 35 View / 25/04/2017

Σε 1,1 δισ. ευρώ ανέρχεται η συνολική αξία της συμφωνίας, που αναμένεται να υπογραφεί για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ) με το κοινοπρακτικό σχήμα “DIEP-Belterra Investments Ltd-Terminal Link SAS, το οποίο ανακηρύχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ ώς πλειοδότης, έπειτα από την κατάθεση σημαντικά βελτιωμένης προσφοράς στον δεύτερο γύρο του διεθνούς διαγωνισμού.

Η νέα προσφορά του σχήματος προβλέπει την καταβολή τιμήματος ύψους 231,92 εκατ. ευρώ για το 67%, στα οποία προστίθενται οι υποχρεωτικές επενδύσεις, ύψους 180 εκατ. ευρώ, που συμφωνήθηκαν για την επόμενη επταετία και τα αναμενόμενα έσοδα άνω των 170 εκατ. ευρώ του ελληνικού Δημοσίου από τη σύμβαση παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών της ΟΛΘ Α.Ε.). Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7,22%, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις, μέχρι τη λήξη της παραχώρησης το 2051. Ως αποτέλεσμα, η συνολική αξία της συμφωνίας φτάνει στο 1,1 δισ. ευρώ.

Όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Ταμείου, κατά την αξιολόγηση της βελτιωτικής οικονομικής προσφοράς, το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε υπόψη καθεμία από τις αποτιμήσεις, τις οποίες εκπόνησαν δύο διαφορετικοί αποτιμητές για τον ΟΛΘ Α.Ε. Μάλιστα, το ΤΑΙΠΕΔ χαρακτηρίζει τη βελτιωμένη προσφορά ως «εξέλιξη- ορόσημο για το Ταμείο, το Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων του Ελληνικού Δημοσίου και την Βόρεια Ελλάδα», ενώ επισημαίνει ότι η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί νέα εποχή για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας και της χώρας συνολικά.