Το «θαύμα» της Amazon

by/ 0 Comments / 5 View / 06/05/2021

Θαύμα που θα το ζήλευαν ακόμη και οι… συμπέθεροι στον «γάμο στην Κανά» έκανε για ακόμη μια χρονιά πέρυσι η Amazon. Ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου δεν έκανε το νερό κρασί όπως ο Χριστός αλλά κάτι ακόμη πιο αποδοτικό. Κατάφερε να «γράψει» ευρωπαϊκά έσοδα-ρεκόρ και συνάμα να μην πληρώσει τίποτα για φόρο.

 

Το «θαύμα» της Amazon ήταν βέβαια… made in Luxemburg. H εκεί θυγατρική της Amazon EU Sarl -που διαχειρίζεται τις πωλήσεις και τις εισπράξεις του κολοσσού από Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία και Σουηδία- συγκέντρωσε συνολικά έσοδα 44 δισ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι το ποσό αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχει μαζέψει ποτέ από τις ευρωπαϊκές της δραστηριότητες, η Αmazon EU Sarl δεν χρειάστηκε όμως να πληρώσει εταιρικό φόρο στο Μεγάλο Δουκάτο καθώς στα βιβλία της εμφάνισε… ετήσιες ζημιές 1,2 δισ. ευρώ.

Αντίθετα έλαβε φορολογικές πιστώσεις ύψους 56 εκατ. ευρώ τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει στο μέλλον για να αντισταθμίσει ενδεχόμενες μελλοντικές φορολογικές οφειλές σε περίπτωση κερδών. Η εταιρεία έχει μεταφερόμενες αποθηκευμένες ζημίες συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν έναντι οποιουδήποτε φόρου πληρωτέου για μελλοντικά κέρδη.

 

Αυτό σημαίνει ότι η Amazon, που δεν πλήρωσε σεντ για τα περσινά της έσοδα-ρεκόρ στην Ευρώπη, θα είναι σε θέση να μην πληρώνει βάσει των κερδών και σε άλλες μελλοντικές της χρήσεις. Πρόκειται για ορισμό της φοροαποφυγής.

 

Στο δ’ τρίμηνο του 2020, κάθε λεπτό που περνούσε η Amazon έβαζε στα ταμεία της πάνω από 950.000 δολάρια, σε κάθε ώρα 57 εκατ. δολάρια και κάθε μέρα 1,3 δισ. δολάρια. Παρά τα τεράστια έσοδά της συνέχισε ωστόσο να μεταφέρει τα κέρδη της σε φορολογικούς παραδείσους όπως το Λουξεμβούργο προκειμένου να αποφύγει το μερίδιο του φόρου που της αναλογούσε, υπεξαιρώντας έτσι πόρους που προορίζονται για το σύνολο της κοινωνίας, μεταξύ άλλων και για φάρμακα, σχολεία, μισθούς δασκάλων και γιατρών.

 

Η Amazon κατέστησε το Λουξεμβούργο ευρωπαϊκή της έδρα το 2003 και μέσα σε λίγους μήνες εξασφάλισε μια από τις περιβόητες «εμπιστευτικές συμφωνίες» με τις φορολογικές αρχές του Μεγάλου Δουκάτου που της επέτρεψε να αναπτύξει ένα πανευρωπαϊκό σχήμα φοροαποφυγής. Οι συμφωνίες αυτές ήλθαν στο φως της δημοσιότητας με τις αποκαλύψεις του σκανδάλου LuxLeaks τον Νοέμβριο του 2014. Tα ντοκουμέντα που αποκάλυψε η δημοσιογραφική έρευνα έδειξαν ότι περισσότερες από 340 πολυεθνικές εταιρείες είχαν συνάψει τέτοιου είδους φορολογικές συμφωνίες με το Λουξεμβούργο με στόχο την ελαχιστοποίηση του φόρου που όφειλαν να καταβάλλουν.

 

Ο Βob Comfort, επικεφαλής του τομέα φορολογικής πολιτικής της Amazon ώς το 2011, είχε δηλώσει σε εφημερίδα του Λουξεμβούργου ότι ο τότε πρωθυπουργός του Δουκάτου (και προηγούμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε προσφερθεί προσωπικά να βοηθήσει την Amazon. Το μήνυμά του ήταν απλά: «Αν αντιμετωπίσετε προβλήματα που δεν μπορείτε να επιλύσετε, παρακαλώ επιστρέψτε και πείτε μου. Θα προσπαθήσω να βοηθήσω».

 

Ο Γιούνκερ δεν λογοδότησε ποτέ γι’ αυτήν τη συνέργειά του στη μηχανή φοροαποφυγής της Amazon και των άλλων πολυεθνικών. Αντίθετα δοξάστηκε από το ευρωπαϊκό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο με την επιλογή του στην προεδρία του κορυφαίου εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε. Ο Comfort από την πλευρά του διορίστηκε αργότερα επίτιμος πρόξενος του Λουξεμβούργου στο Σιάτλ, στην πόλη δηλαδή όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Amazon στις ΗΠΑ.

 

Επίσης καμία πολυεθνική δεν εξαναγκάστηκε να επιστρέψει τους φόρους που έκλεψε, καμία δεν πλήρωσε κάποιο πρόστιμο. Αντίθετα εκείνοι που την πλήρωσαν με αρκετούς μήνες φυλακή ήταν οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και οι δημοσιογράφοι που δημοσιοποίησαν τα αποδεικτικά έγγραφα. Το Λουξεμβούργο, αν και έσφιξε κάπως τα λουριά, συνέχισε να παρέχει στις πολυεθνικές ευνοϊκές συμφωνίες φοροαποφυγής. Αποτελεί, σύμφωνα με την τελευταία σχετική έκθεση του Tax Justice Network, τον 6ο μεγαλύτερο φορολογικό παράδεισο των επιχειρήσεων στον πλανήτη.

Efsyn.gr