Το ΔΝΤ ζητεί από την Ε.Ε. έναρξη των συζητήσεων για το χρέος

by/ 0 Comments / 22 View / 06/05/2016

Να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για το χρέος ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης με επιστολή της επικεφαλής του Ταμείο Κριστίν Λαγκάρντ. Την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας έχει ως στόχο το Eurogroup, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ατζέντας.

Στην επιστολή που εστάλη την Πέμπτη το βράδυ και εξασφάλισαν οι Financial Times, η Κριστίν Λαγκάρντ υποστηρίζει ότι οι «κολλημένες» διαπραγματεύσεις για να βρεθεί το ύψους 3 δισ. ευρώ ΄σε «προληπτικές» περικοπές προϋπολογισμού, οι οποίες κρατούν για ένα μήνα έχουν γίνει άγονες και η ανακούφιση χρέους πρέπει να μπει στο τραπέζι άμεσα αλλιώς υπάρχει ρίσκο να μην συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

«Πιστεύουμε ότι συγκεκριμένά [οικονομικές μεταρρυθμίσεις] μέτρα, αναδιάρθρωση χρέους και χρηματοδότηση πρέπει τώρα να συζητηθούν ταυτόχρονα», γράφει η Λαγκαρντ. «Για να στηρίξουμε την Ελλάδα με ένα νέο πρόγραμμα (IMF arrangement) είναι ουσιώδες η χρηματοδότηση και η ανακούφιση χρέους της Ελλάδας από τους ευρωπαίους εταίρους να στηριχθούν σε δημοσιονομικούς στόχους που είναι ρεαλιστικοί γιατί στηρίζονται σε αξιόπιστα μέτρα για να επιτευχθούν».

Η επιστολή Λαγκάρντ ξεκαθαρίζει ότι το ΔΝΤ θέλει λιγότερη λιτότητα, υποστηρίζοντας ότι οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος που συμφωνήθηκαν πέρυσι μεταξύ ΕΕ και Αθήνας (στόχος 3,5% για το 2018) είναι μη ρεαλιστικοί και πρέπει να μειωθούν δραστικά. Το πρωτογενές πλεόνασμα προκύπτει αν δεν περιληφθούν στα έξοδα οι πληρωμές για το χρέος.

«Μια διευκρίνιση απαιτείται για να ξεκαθαριστούν αβάσιμες κατηγορίες ότι το ΔΝΤ είναι άκαμπτο, ζητώντας αχρείαστα νέα δημοσιονομικά μέτρα και –ως αποτέλεσμα- προκαλώντας καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και την καταβολή επειγόντως απαιτούμενων κεφαλαίων», γράφει.