Τουρισμός / Πλήγμα 1,2 δισ. ευρώ από την ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ

by/ 0 Comments / 5 View / 23/04/2021

Με διαφορά ήταν, πριν από την πανδημία, μεγαλύτερη η κατά κεφαλή δαπάνη των Αμερικανών τουριστών έναντι των Ευρωπαίων

Απώλειες της τάξεως των 1,2 δισ. ευρώ υπολογίζεται από παράγοντες του τουρισμού ότι θα υποστεί η ελληνική οικονομία από την ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την οποία πρόσθεσε περίπου 100 χώρες στο «Επίπεδο 4» του καταλόγου των ταξιδιωτικών οδηγιών του, συμβουλεύοντας τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν σ’ αυτές λόγω «του πολύ υψηλού επιπέδου της Covid-19». Και τούτο καθώς ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και η χώρα μας. Μάλιστα, η οδηγία εκδόθηκε σε σεζόν που, σε αντίθεση με πέρυσι, ξεπερνούν τα 200 εκατομμυρια οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ, στερώντας περισσότερο «βάσιμα» έσοδα.

Οι Αμερικανοί, που ανήκουν στην τρίτη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Ελλάδα, δαπανούν κάτι λιγότερο από 1.000 ευρώ ανά άτομο, πολύ περισσότερο δηλαδή από τους Ευρωπαίους, και συνήθως επιλέγουν για προορισμούς τους τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και τη Σαντορίνη. Τα θέρετρα αυτά είναι ως εκ τούτου που ζημιώνονται και περισσότερο από την εν λόγω ταξιδιωτική οδηγία. Ειδικά για τη Σαντορίνη, η αμερικανική αγορά είναι και η μεγαλύτερη, δεδομένου ότι οι Αμερικανοί τουρίστες είναι ίσως περισσότεροι και από τους Κινέζους και από τους Άγγλους. Υπολογίζεται μάλιστα ότι προσεγγίζουν στις «καλές εποχές» ποσοστά μεταξύ 30% και 40% των αφίξεων στο νησί.

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, πρώτοι στην κατά κεφαλή δαπάνη έρχονταν, προτού ενσκήψει η πανδημία Covid-19, οι Αμερικανοί τουρίστες, με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους, αφού 1.179.000 Αμερικανοί επισκέπτες ξόδεψαν 1,09 δισ. ευρώ. Δηλαδή περί τα 926 ευρώ ανά κεφαλή δαπάνη, έναντι 734 ευρώ των Γερμανών και 744 ευρώ των Ρώσων.

Ειδικά όσον αφορά την Περιφέρεια Αττικής, οι Αμερικανοί ήταν αυτοί που άφηναν τα περισσότερα έσοδα στην Αθήνα, με την Περιφέρεια Αττικής να αντιπροσωπεύει το 15% των εισπράξεων που καταγράφηκαν στην Ελλάδα, φθάνοντας το 2019 τα 2,6 δισ. ευρώ. Μόνο οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ άγγιξαν τα 400 εκατ. ευρώ, μέγεθος που αναδεικνύει το πλήγμα που θα επιφέρει η απουσία των Αμερικανών και φέτος από την ελληνική αγορά, αφού η αγορά των ΗΠΑ έμεινε «κλειστή» πέρυσι λόγω της πανδημίας. Στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με την περσινή ετήσια  Έκθεση Ανταγωνιστικότητας και Διαρθρωτικής Προσαρμογής στον Τομέα του Τουρισμού για την Περιφέρεια Αττικής που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, είχε βρεθεί το Ηνωμένο Βασίλειο, με συνολικές εισπράξεις για την Αττική στα 251 εκατ. ευρώ.

Avgi.gr