Τουρισμός / Οι χαμηλές πτήσεις ξυπνούν τον περσινό εφιάλτη

by/ 0 Comments / 5 View / 19/06/2021

Το 2019 ήταν η χρονιά που ο ελληνικός τουρισμός πέτυχε τις καλύτερες επιδόσεις που είχε ποτέ

«Χαμηλώνει» ο πήχης για τον φετινό τουρισμό στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να υπολογίζει σε ένα ύψος εισπράξεων κοντά στα 7 δια. ευρώ ή και λιγότερο.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως μέχρι τα τέλη Ιουνίου, και ανάλογα με το επίπεδο της εμβολιαστικής κάλυψης του ευρωπαϊκού αλλά και του ελληνικού πληθυσμού, οι ταξιδιωτικές ροές θα αρχίσουν να γίνονται πιο προβλέψιμες. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι ο ανώτατος στόχος τίθεται οριακά κάτω από το 40% των εσόδων του 2019.

Η διάψευση των προσδοκιών για άνοιγμα της βρετανικής αλλά και της ρωσικής αγοράς μέσα στον Ιούνιο απομακρύνει το αισιόδοξο κυβερνητικό σενάριο, το οποίο τοποθετούσε την τουριστική οικονομία της χώρας στο 50% της δραστηριότητάς της κατά το 2019. Υπενθυμίζεται πως το 2020 τα ταξιδιωτικά έσοδα διαμορφώθηκαν κοντά στα 4,5 δισ. ευρώ έναντι 18,2 δισ. το 2019.

Η εικόνα

 

Με το πρώτο φετινό εξάμηνο ουσιαστικά χαμένο, το επικρατέστερο σενάριο, το οποίο επεξεργάζονται πλέον οι φορείς του τουρισμού, βλέπει στην καλή περίπτωση το δεύτερο εξάμηνο του έτους να διαμορφώνεται στο 50% των μεγεθών του 2019. Κάτι που συνεπάγεται πως για ολόκληρο το 2021 τα τουριστικά μεγέθη της χώρας μόλις θα αγγίξουν το 40% αυτής του 2019.

 

Η πρόβλεψη για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο αναφορικά με την επιβατική κίνηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 45% και 50% αντίστοιχα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η αναθεώρηση της αξιολόγησης της Ελλάδας, για ενδεχόμενη κατάταξή της στους πράσινους προορισμούς από τους οποίους δεν θα επιβάλλεται καραντίνα σε όσους επιστρέφουν στη Βρετανία, θα γίνει στα τέλη Ιουνίου.

Με τις πτήσεις από τη Ρωσία ακόμα περιορισμένες σε λίγες εβδομαδιαίως, και η ρωσική αγορά θεωρείται πρακτικά σχεδόν χαμένη για τον Ιούνιο.

 

Επιπτώσεις

 

Όλα τα παραπάνω αναμένεται να έχουν μια μεγάλη επίπτωση στο ελληνικό ΑΕΠ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τουρισμός συνέβαλε το 2019 άμεσα στην οικονομία της χώρας με 23,4 δισ. ευρώ (+10,9% ή + 2,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2018) ενώ συνολικά -άμεσα και έμμεσα- συνέβαλε από 51,6 δισ. ευρώ έως 62,1 δισ. ευρώ. Η άμεση δραστηριότητα του τουρισμού αντιστοιχεί στο 12,5% του ΑΕΠ και η συνολική από 27,5% έως 33,1%.

 

Τα στοιχεία προέρχονται από σχετική μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για τη συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2019. Εντυπωσιακά είναι και τα νούμερα για την απασχόληση στον κλάδο από την έτερη, σχετική μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, σύμφωνα με την οποία στα καταλύματα και την εστίαση κατεγράφη το τρίτο τρίμηνο του 2019 ο υψηλότερος αριθμός απασχολούμενων από το 2010, στους 429.200.

 

Το 2019 ήταν η χρονιά που ο ελληνικός τουρισμός πέτυχε τις καλύτερες επιδόσεις που είχε ποτέ. Αυτό συνεπάγεται ότι επικρατεί πολύ μεγάλη αβεβαιότητα σε σχέση με την πορεία της ανάπτυξης, κάτι το οποίο επισήμανε και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το οποίο διατήρησε την πρόβλεψή του για ανάπτυξη μόλις 2,7% φέτος στο δυσμενές σενάριο.

 

Από εκεί και πέρα τόσο η πορεία των εμβολιασμών όσο και ο χειρισμός των κονδυλίων από το ταμείο ανάκαμψης θα συμβάλουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία σημείωσε πέρυσι την τρίτη χειρότερη επίδοση σε επίπεδο Ευρωζώνης, κάτι το οποίο σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό και με την πορεία του τουρισμού το 2020. Μια ενδεχόμενη επανάληψη ενός τέτοιου σεναρίου θα φάνταζε εφιαλτική, τόσο για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο όσο και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Avgi.gr