Τι περιλαμβάνει το σχέδιο Πισσαρίδη

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τι περιλαμβάνει το σχέδιο Πισσαρίδη / 12 View / 05/08/2020

Τη σφοδρή αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε το σχέδιο Πισσαρίδη για την οικονομία, το οποίο δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα. Η βάση της κριτικής εδράζεται στο ότι η συγκεκριμένη πρόταση «ξαναζεσταίνει» αποτυχημένες και νεοφιλελεύθερες συνταγές του ΔΝΤ κάνοντας επίθεση στην εργασία, αλλά και στο ασφαλιστικό σύστημα.

Την ίδια ώρα προτείνει ουσιαστικά αύξηση της φορολογίας για τους πολλούς, ενώ υπάρχει παντελής έλλειψη πρότασης για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες δοκιμάζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και μάλιστα σε μια περίοδο που μεγάλο μέρος τέτοιων επιχειρήσεων έχει αφεθεί στο έλεος της κρίσης, χωρίς πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας.

Ουσιαστικά το συγκεκριμένο θα αποτελέσει τη βάση για τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. τα κονδύλια από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης. Βασικό επίδικο της έκθεσης αυτής είναι η ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος (δεύτερος πυλώνας), κάτι το οποίο εμπεριεχόταν και στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ., δημιουργώντας έντονη ανησυχία σε χιλιάδες εργαζομένους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έκθεση αναφέρεται πως, δεδομένης της υφιστάμενης δομής του ασφαλιστικού συστήματος, ο βέλτιστος τρόπος συμπλήρωσης του κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα είναι ο μετασχηματισμός της επικουρικής σύνταξης (σήμερα νοητής κεφαλαιοποίησης) σε νέα επικουρική, που θα λειτουργεί πλήρως κεφαλαιοποιητικά.

Μάλιστα, ο μετασχηματισμός της επικουρικής θα αφορά όλους τους νέους εργαζομένους και εθελοντικά όσους παλαιότερους ασφαλισμένους το επιλέξουν. Η Επιτροπή Πισσαρίδη προβλέπει ότι μέρος των χρημάτων από τα 32 δισ. του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, μαζί με τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης, θα καλύψουν το σημαντικό κόστος μετάβασης της επικουρικής (κοινωνικής) ασφάλισης στην κεφαλαιοποίηση.

Με τους πλέον ήπιους υπολογισμούς παραγόντων της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμάται ότι στις ασφαλιστικές εταιρείες θα κατευθυνθούν (τα επόμενα 40 χρόνια) από εισφορές και επενδύσεις κεφάλαια πάνω από 99 δισ. ευρώ (!), όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Επίσης ο κάθε ασφαλισμένος θα διατηρεί τον δικό του ατομικό λογαριασμό με εισφορές εργαζόμενου – εργοδότη, όπου τα χρήματά του θα είναι διασφαλισμένα και θα προσαυξάνονται ανάλογα με το επενδυτικό προϊόν που ο ίδιος θα έχει επιλέξει βάσει των ατομικών του αναγκών. Στο πλαίσιο αυτό ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει επενδυτική στρατηγική «τζογάροντας» επί της ουσίας τα χρήματά της μελλοντικής σύνταξής του.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα έχουμε Μνημόνιο, αλλά θα είναι σαν να έχουμε

Ως «συνταγή από τα παλιά, για το πώς θα καταπατηθούν εργασιακά δικαιώματα, πώς θα επιβαρυνθούν οι πολλοί και πώς θα γίνουν φοροελαφρύνσεις για τους λίγους» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το «πολυδιαφημισμένο σχέδιο Πισσαρίδη».

Συνταγή καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων

Η αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζει ότι το σχέδιο «παρουσιάστηκε μισό, σε μία πρωτοφανή ένδειξη προχειρότητας, με κεφάλαια να απουσιάζουν αλλά να προαναγγέλλονται σε τίτλους. Περιλαμβάνει διευκόλυνση των απολύσεων, μείωση της αμοιβής των υπερωριών, μείωση των παροχών για τους ανέργους, ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, μείωση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της ασφάλισης, ενώ στο φορολογικό σκέλος δεν περιλαμβάνει μειώσεις φόρων αλλά αναδιανομή υπέρ των υψηλών και πολύ υψηλών εισοδημάτων με ταυτόχρονη επιβάρυνση των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων».

Επιπλέον αναφέρει πως «δεν παραλείπει να δικαιολογήσει πλήρως τις τράπεζες για τον αποκλεισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ενώ επαναφέρει σκόπιμα και ξεδιάντροπα τον όρο ‘ζόμπι’».

Καταρρίπτεται ξανά το αφήγημα της Ν.Δ.

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως «αν εφαρμοστεί το σχέδιο Πισσαρίδη, δεν θα έχουμε Μνημόνιο, αλλά θα είναι σαν να έχουμε. Τη στιγμή που αλλάζει ο κόσμος γύρω μας, δεν μπορούμε να συζητάμε για αποτυχημένα μοντέλα του παρελθόντος» επισημαίνει και σημειώνει ότι «η χώρα έχει ανάγκη από ένα αναπτυξιακό σχέδιο που δεν θα βλέπει την εργασία ως βάρος, αλλά ως κεντρικό μοχλό ανάπτυξης», «που θα αντιμετωπίζει τις ανισότητες εισοδήματος και πλούτου» «για τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων που ζουν, εργάζονται, επιχειρούν στη χώρα».

Τέλος, σχολιάζει πως «ένα από τα λίγα θετικά του κειμένου είναι πως ακόμα μία φορά υπάρχει έμμεση παραδοχή ότι όλο το αφήγημα της Ν.Δ. για την ‘καταστροφή’ που επέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρίπτεται πανηγυρικά», καθώς «μια ματιά στα διαγράμματα που συνοδεύουν το κείμενο, για παράδειγμα αναφορικά με την απασχόληση, τις επενδύσεις, την εξωστρέφεια της οικονομίας, θα πείσει και τους πιο δύσπιστους».