Την ελάφρυνση του χρέους έθεσε στο Eurogroup o Ευκλ. Τσακαλώτος

by/ 0 Comments / 19 View / 09/09/2016

Το ζήτημα των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έθεσε ξανά ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια του Eurogroup, ζητώντας την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων και τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, καθώς υπήρξε ευρεία συμφωνία ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα το ταχύτερο δυνατό, έτσι ώστε να αποδεσμευτεί η υποδόση των 2,8 δισεκ.

Επιπλέον, επισημάνθηκε η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας με τον Ευκλ.Τσακαλώτο να σημειώνει ότι «εκτιμάται πως το 2016 θα έχουμε τρία συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Αναφερόμενος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε το Eurogroup πως εξυπηρετούνται με ταχύ ρυθμό, προσθέτοντας πως παρά το γεγονός ότι το Δημόσιο ξεκίνησε να πληρώνει στα μέσα Ιουλίου, μέχρι στο τέλος Αυγούστου είχαν αποπληρωθεί οφειλές 1,45 δισ. ευρώ από τα 1,8 δισ. ευρώ -δηλαδή πάνω από το 80% των χρημάτων έφτασε στην πραγματική οικονομία.

Τέλος, όσον αφορά το χρέος η ελληνική αντιπροσωπεία τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και να καθοριστούν τα μεσοπρόθεσμα προκειμένου να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

Σημειωτέον ότι εκτός από τον τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στη συνεδρίαση του Eurogroup συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.