Ταμειακές πιέσεις στις ξενοδοχειακές αλυσίδες

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ταμειακές πιέσεις στις ξενοδοχειακές αλυσίδες / 8 View / 21/07/2020

Ερευνα της Grant Thornton για τις προκλήσεις του κλάδου ● Δεν αποφέρει τα αναμενόμενα το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα, λέει το Politico

«Το ποντάρισμα της Ελλάδας στο άνοιγμα του τουρισμού δεν αποδίδει» καθώς το άνοιγμα των συνόρων δεν έχει φέρει μέχρι τώρα τα προσδοκώμενα, υπογραμμίζει σε δημοσίευμά του το Politico.

Η ελληνική κυβέρνηση θεώρησε πως δεν έχει πολλές επιλογές παρά να αναλάβει τον υπολογιζόμενο κίνδυνο και να ανοίξει τα σύνορα για τους τουρίστες -με δεδομένη τη συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ και την απασχόληση- αλλά «ακόμα κι αν είναι λίγοι οι τουρίστες που έχουν αρχίσει να επιστρέφουν, έχουν εντούτοις ενεργοποιήσει νέες αλυσίδες κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ τα οικονομικά οφέλη παραμένουν σε παύση», σημειώνει το Politico.

Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει την κρίση της πανδημίας καλύτερα από τους περισσότερους, με μόλις 194 θανάτους να αποδίδονται μέχρι τώρα στον κορονοϊό. Ωστόσο, η αύξηση των κρουσμάτων μετά το άνοιγμα των συνόρων τον περασμένο μήνα, όπως επισημαίνεται στην ανάλυση, αποτελεί ένδειξη του πόσο δύσκολη θα είναι για όλες τις χώρες της Ευρώπης η επιστροφή στην οικονομική ομαλότητα. Η ελληνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα ενίσχυσε ή επέβαλε νέους περιορισμούς εν μέσω προειδοποιήσεων από επιδημιολόγους για νέο κύμα έξαρσης.

Την ίδια στιγμή, η Grant Thornton σε ανάλυσή της για τον ξενοδοχειακό κλάδο υπογραμμίζει ότι η παγκόσμια διαταραχή που οφείλεται στην πανδημία Covid-19 είναι πρωτόγνωρη κι αυτό γιατί «στο παρελθόν μόνο τοπικά φαινόμενα, όπως τυφώνες, μπορούσαν να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμο κλείσιμο της επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Τώρα, τόσο οι παγκόσμιες όσο και οι περιφερειακές αλυσίδες, καθώς και οι ανεξάρτητοι διαχειριστές αντιμετωπίζουν σοβαρές πιέσεις στις ταμειακές ροές, σημειώνει η Grant Thornton. Το πρώτο εξάμηνο του 2020 σημειώθηκε ευρεία μείωση στα ποσοστά πληρότητας σε όλο τον κόσμο, με την εικόνα να είναι αντίστοιχη και για τα ελληνικά ξενοδοχεία.

Ετσι, ο ξενοδοχειακός κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με προκλήσεις -που επηρεάζουν σχεδόν το σύνολο των λειτουργιών των μονάδων- με πλέον άμεση τη διαχείριση των ταμειακών ροών και προβλέψεων, με τις επιχειρήσεις που είχαν καλή κεφαλαιοποίηση με υγιείς ισολογισμούς να έχουν ξεχωριστό πλεονέκτημα όσον αφορά την απότομη πτώση των εσόδων και μια ενδεχόμενη μακροπρόθεσμη περίοδο μείωσης της ζήτησης.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Grant Thornton, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που καθιστούν δύσκολη την πρόβλεψη ταμειακών ροών στην τρέχουσα κατάσταση, αφού μεταξύ άλλων «πολλές επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κλάδο χρησιμοποιούν προσωρινά κρατική υποστήριξη για την καταβολή μισθών και ανελαστικών δαπανών. Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται γρήγορα, δεν είναι βέβαιο πόσο καιρό θα είναι διαθέσιμη τέτοιου είδους βοήθεια και σε ποια κλίμακα».