Τέλος του 2022 ο Φορέας Ακινήτων

by/ 0 Comments / 0 View / 25/10/2021

Παρακάτω… κλοτσάει η κυβέρνηση το «τενεκεδάκι» της πλήρους εφαρμογής του πολυδιαφημισμένου ως «ουσιαστικής δεύτερης ευκαιρίας» πτωχευτικού νόμου για τα φυσικά πρόσωπα, μεταθέτοντας για αργότερα την ίδρυση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Εξέλιξη που μάλλον δεν είναι άσχετη με την ενίσχυση των σεναρίων για προσφυγή στις κάλπες εντός του 2022.

Ο φορέας, που αποτελεί βασικό «συστατικό» του Πτωχευτικού και βάσει του νόμου θα έπρεπε να λειτουργήσει από την 1η Ιουνίου, δηλαδή με την έναρξη του νέου πλαισίου, με στόχο να αποκτά τα ακίνητα-πρώτες κατοικίες των ευάλωτων που πτωχεύουν και στη συνέχεια να τους τα νοικιάζει, ώστε να μην υπάρξει κύμα εξώσεων, παίρνει νέα παράταση.

Οι αρχικές καθυστερήσεις οφείλονται σε δυσκολίες που αφορούσαν την υιοθέτηση της σχετικής δευτερογενούς νομοθεσίας (ΚΥΑ, εγκύκλιοι κ.λπ.) και στη συνέχεια τις διαδικασίες που αφορούν τη διαγωνιστική διαδικασία για τον φορέα, που εξ αρχής ήταν ξεκάθαρο ότι δεν είναι απλό «έργο».

Στις συζητήσεις με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της 12ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η ελληνική πλευρά γνωστοποίησε ότι στις αρχές Νοεμβρίου θα δημοσιευθεί η προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον φορέα και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα έχουν 45 μέρες προθεσμία. Και κάπως έτσι φτάνουμε στο τέλος της χρονιάς.

Ακόμα κι αν υπήρχε η πολιτική βούληση για να συμπτυχθεί ο χρόνος για όλα τα βήματα της διαγωνιστικής διαδικασίας, αυτό δεν μπορεί να συμβεί, λόγω του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου για τους διαγωνισμούς.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε η ελληνική πλευρά και έγινε –θέλοντας και μη– αποδεκτό από τους επικεφαλής των θεσμών, οι οδηγίες της Ε.Ε. περιγράφουν ξεκάθαρα όλα τα βήματα καθώς και τις χρονικές προθεσμίες για καθένα από αυτά, οι οποίες είναι δεσμευτικές.

Ετσι, μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος θα ακολουθήσουν «ανταγωνιστικός διάλογος» διάρκειας περίπου δύο μηνών, αξιολόγηση των προσφορών ανάλογης διάρκειας, ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή κ.λπ. Και πιθανόν να προκύψει και κάποια ένσταση. Αν συνυπολογιστεί και ο χρόνος που θα χρειαστεί για την ίδρυση και λειτουργία του φορέα, φτάνουμε αισίως στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με το ρεαλιστικό και σύννομο με το ευρωπαϊκό πλαίσιο χρονοδιάγραμμα.

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη προκήρυξη, θα έχει ενδιαφέρον αν οι κατ’ αρχήν παρατηρήσεις των εν δυνάμει υποψήφιων επενδυτών ληφθούν και σε ποιο βαθμό υπόψη. Ενα θέμα που τίθεται είναι αυτό που αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων, πολλά εκ των οποίων έχουν προβλήματα πολεοδομικής φύσης, αλλά και το κόστος διακράτησης των εν λόγω ακινήτων, όπως π.χ. του ΕΝΦΙΑ. Επιπρόσθετα, η παροχή κρατικής αρωγής 70-210 ευρώ (βάσει οικογενειακών και εισοδηματικών κριτηρίων) που θα συμπληρώνει το καθαρισμένο μίσθωμα ενδεχομένως να μην επαρκεί και να αυξάνεται ο κίνδυνος να μην μπορεί ο ενοικιαστής να ανταποκριθεί στις δικές του υποχρεώσεις και να κινδυνεύει με έξωση.

efsyn.gr