Σχεδόν… «ΟΚ» από την Κομισιόν

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σχεδόν… «ΟΚ» από την Κομισιόν / 22 View / 18/10/2019

Κάπως σιβυλλική αλλά όχι αρνητική μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή δήλωση εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο προϋπολογισμού 2020 που κατέθεσε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2020 αντανακλά πλήρως τις συζητήσεις που είχαν προηγηθεί μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το εν λόγω εξουσιοδοτημένο στέλεχος της Κομισιόν, οι θεσμοί έχουν συζητήσει εκτενώς με τις ελληνικές αρχές το προσχέδιο προϋπολογισμού της χώρας όσον αφορά το έτος 2020, στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Ο βασικός στόχος, είπε, είναι να διασφαλιστεί η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου, δηλαδή ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5 % του ΑΕΠ, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων-δανειστών. «Το σχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας αντανακλά πλήρως αυτές τις συζητήσεις», ανέφερε ο εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας ότι η Κομισιόν θα γνωμοδοτήσει έως τις 30 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας του ευρωπαϊκού 6μήνου, τα κράτη-μέλη οφείλουν να υποβάλουν τα σχέδια των εθνικών προϋπολογισμών για το επόμενο έτος, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, όπως και έγινε από ελληνικής πλευράς.

Τα εν λόγω σχέδια θα εξεταστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν, οι οποίες θα πρέπει να αποφανθούν εάν ακολουθούν τις συστάσεις που έχουν απευθύνει σε κάθε χώρα η Ευρωζώνη και το ECOFIN.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι το εθνικό σχέδιο προϋπολογισμού παρεκτρέπεται των συστάσεων, η Επιτροπή το επιστρέφει στο ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος ζητώντας τη διόρθωσή του.

Ολη αυτή η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, που επέβαλε ουσιαστικά η Γερμανία, έχει υποτίθεται ως στόχο τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών. Στην ουσία λειτουργεί ως χωροφύλακας των πολιτικών λιτότητας.

Οι γνωμοδοτήσεις της Κομισιόν για κάθε χώρα της Ευρωζώνης θα υποβληθούν στην Ομάδα Εργασίας (EWG) και θα βρεθούν στη συνέχεια στο τραπέζι των 19 στη σύνοδο του Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Δεν αποκλείεται, όμως, να επέλθουν αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα.

Και αυτό διότι η μελλοντική Επιτροπή υπό την προεδρία της Γερμανίδας Ούρσουλας Φον ντερ Λάιεν θεωρείται σχεδόν αδύνατο να αναλάβει έργο, όπως έχει προγραμματιστεί, από την 1η Νοεμβρίου, λόγω των καθυστερήσεων που έχει προκαλέσει η απόρριψη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 3 υποψηφίων επιτρόπων από τη Γαλλία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

Ολα δείχνουν, λοιπόν, ότι η Επιτροπή Γιούνκερ θα παραμείνει στη θέση της τουλάχιστον και τον Νοέμβριο. Οπότε, η διαδικασία του ευρωπαϊκού 6μήνου μπορεί να καθυστερήσει.