Συρρικνώνεται η παγκόσμια οικονομία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συρρικνώνεται η παγκόσμια οικονομία / 12 View / 03/10/2019

Σε μεγάλη υποβάθμιση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου φέτος και το 2020 προέβη χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις των εμπορικών πολέμων σε απασχόληση και βιοτικό επίπεδο.

Ο διεθνής οργανισμός προειδοποίησε παράλληλα ότι ο εμπορικός πόλεμος του Ντόναλντ Τραμπ με την Κίνα, ο φόβος ενός άτακτου Brexit και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας συρρικνώνουν διαρκώς τις προοπτικές του διεθνούς εμπορίου.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του ΠΟΕ, η ανάπτυξη του εμπορίου θα είναι φέτος μόλις 1,2% από 2,6% που εκτιμούσε τον περασμένο Απρίλιο. Για το 2020 αναμένει ανάπτυξη 2,7%, 0,3% χαμηλότερα από την πρόβλεψή του τον Απρίλιο.

Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται στην παραδοχή ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι τόσο φέτος όσο και το 2020 στο 2,3%.

Ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Ρομπέρτο Αζεβέντο προειδοποίησε ότι «οι εμπορικές διαμάχες ενισχύουν την αβεβαιότητα και οδηγούν κάποιες επιχειρήσεις σε καθυστέρηση επενδύσεων που θα τόνωναν την παραγωγικότητα και είναι ουσιώδεις για την ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου. Η δημιουργία θέσεων εργασίας ενδεχομένως να επιδεινωθεί, καθώς οι επιχειρήσεις απασχολούν λιγότερους εργαζομένους για την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών που προορίζονται για εξαγωγή».