Συμβιβαστική πρόταση Σαρλ Μισέλ για να αποφευχθεί φιάσκο στη σύνοδο κορυφής

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συμβιβαστική πρόταση Σαρλ Μισέλ για να αποφευχθεί φιάσκο στη σύνοδο κορυφής / 13 View / 03/07/2020

Συμβιβαστική πρόταση για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, προτίθεται να καταθέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο, λόγω του διχασμού που επικρατεί για το θέμα στην Ε.Ε. Η πρόταση περιλαμβάνει μειώσεις στον προϋπολογισμό της Ένωσης, για να πείσει τους πλούσιους του Βορρά να συναινέσουν.

Οι Βρυξέλλες πιέζουν για την εξεύρεση λύσης και η πρόεδρος την Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συγκάλεσε σύνοδο των επικεφαλής των θεσμών της Ε.Ε. την ερχόμενη Τετάρτη 8 Ιουλίου, για το θέμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι προοπτικές μίας συμφωνίας στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στις 17-18 Ιουλίου είναι αβέβαιες, καθώς οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διχασμένες αναφορικά με το σχέδιο ανάκαμψης που πρότεινε η Επιτροπή, ύψους 750 δισ. ευρώ. Γαλλία και Γερμανία έχουν προτείνει από τον περασμένο Μάιο τη δημιουργία ενός ταμείου ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ, το οποίο θα πληρωθεί μέσω κοινών δανείων της Ε.Ε. και η πρόταση αυτή επεκτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το σχέδιο για ταμείο 750 δισ. ευρώ που θα συνίσταται κυρίως από επιχορηγήσεις.

Επικαλούμενο αξιωματούχο που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θα παρουσιάσει μία συμβιβαστική πρόταση την επόμενη εβδομάδα, προτείνοντας πάντως να διατηρηθεί το ύψος του πακέτου που πρότεινε η Κομισιόν. Αυτό που δεν διευκρινίζεται είναι αν θα αλλάξει η αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, που έως τώρα είναι 500 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις έναντι 250 δισ. ευρώ δανείων. Ο Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο Bloomberg, θα προτείνει στην ομάδα των πλουσιότερων χωρών της Ε.Ε., με επικεφαλής την Ολλανδία, επιστροφές χρημάτων ώστε να μειώσουν τα ποσά που συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Στόχος, να αποσπάσει την έγκρισή τους για τη συμφωνία, καθώς οι χώρες αυτές ζητούν να μειωθούν ή ακόμη και να εξαλειφθούν τα ποσά των επιχορηγήσεων του πακέτου στήριξης.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα προτείνει την επόμενη εβδομάδα το 70% του πακέτου να κατανεμηθεί σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν και το υπόλοιπο 30% να χορηγηθεί από το 2023, ανάλογα με το βάθος της ύφεσης κάθε χώρας τα επόμενα δύο χρόνια.

Συνολικά, ο Σαρλ Μισέλ θα προτείνει οι χώρες να έχουν συνολικά περιθώριο τριών χρόνων για να δεσμεύσουν πόρους για τα σχέδιά τους και άλλα τρία χρόνια για να τους δαπανήσουν. Οι όροι που θα συνδέονται με την εκταμίευση των πόρων θα ενισχυθούν, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ποσά θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην κλιματική και ψηφιακή μετάβαση της Ε.Ε., σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Επίσης, θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες κατά της διολίσθησης από τους δημοκρατικούς κανόνες σε κράτη – μέλη, σαφής αναφορά στην Πολωνία και την Ουγγαρία.

Ακόμη μία παραχώρηση προς τους «σφικτούς» του πλούσιου ευρωπαϊκού Βορρά θα είναι οι περικοπές στον τακτικό προϋπολογισμό της Ε.Ε., ο οποίος ανέρχεται σε πάνω από 1 τρισ. ευρώ για επτά έτη. Ωστόσο, αυτή η πρόταση είναι πιθανόν να προκαλέσει την αντίδραση χωρών που ωφελούνται περισσότερο από τις αγροτικές επιδοτήσεις του προϋπολογισμού.