Στη Βοιωτία η πρώτη καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης

by/ 0 Comments / 585 View / 29/04/2016

Η επανακαλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μας αποτελεί πλέον γεγονός.

Η Μεγάλη Τετάρτη του 2016 έμελλε να είναι η πρώτη ημέρα σποράς του φυτού σε μία έκταση 8 στρεμμάτων στην περιοχή της Βοιωτίας, εκεί όπου στα μέσα του ‘ 70 σταμάτησε και η τελευταία καλλιέργεια στην Ελλάδα.

 

Μετά τη δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβέρνησης της πολυαναμενόμενης ΚΥΑ, ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες (έλεγχοι και προμήθεια πιστοποιημένου σπόρου ποικιλιών εγγεγραμμένων στον κοινοτικό κατάλογο). Εκτιμάται ότι η συλλογή θα πραγματοποιηθεί τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου.

Η διαφορά μεταξύ ινδικής και κλωστικής κάνναβης παραμένει άγνωστη μέχρι σήμερα στο ευρύ κοινό. Η ευφορική ινδική κάνναβη από την οποία παρασκευάζεται το χασίς, περιέχει την ψυχοτρόπο ουσία ΤΗC σε ποσοστό 16%, ενώ η κλωστική κάνναβη την περιέχει μόλις σε ποσοστό 0,2%.

Οι κανόνες της αγοράς παλιότερα ήταν διαφορετικοί και η αξιοποίηση της κάνναβης δεν συνέφερε τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Ύστερα από αμερικανικές πιέσεις, η κάνναβη στοχοποιήθηκε και σε συνδυασμό με την εμφάνιση του βαμβακιού, η καλλιέργειά της περιορίστηκε διεθνώς. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το  agrocapital.gr , από 10,9 εκατ στρέμματα μέση ετήσια έκταση παγκοσμίως την πενταετία 1948-1952, η καλλιέργεια της κάνναβης υποχώρησε στα 1,5 εκατ. στρέμματα την πενταετία 1987-1991.