Στα ύψη ο πληθωρισμός: στο 5,5% τον Ιανουάριο – Ρεκόρ και στην ευρωζώνη

by/ 0 Comments / 1 View / 03/02/2022

Στο 5,5% εκτινάχθηκε τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στη χώρα, από το 4,4% του Δεκεμβρίου και το 4% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Η επίσημη ανακοίνωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον Ιανουάριο από την Ελληνική Στατιστική Αρχή είναι προγραμματισμένη για τις 15 Φεβρουαρίου.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε για τον ίδιο μήνα νέα αύξηση και διαμορφώθηκε στο 5,1% από 5% τον Δεκέμβριο.

Βασικές αιτίες της συνεχιζόμενης εκρηκτικής ανόδου του πληθωρισμού είναι οι τιμές στην ενέργεια οι οποίες σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 28,6% (έναντι αύξησης 25,9% το Δεκέμβριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα-ποτά-καπνικά με άνοδο 3,6%, τα μη βιομηχανικά προϊόντα με 2,9%, ενώ οι υπηρεσίες παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2021 κατά 2,4%.

Με βάση τα στοιχεία της Eλληνικής Στατιστικής Αρχής, ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο σκαρφάλωσε στο 5,1%, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2011, όταν έσπασε το φράγμα του 5%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις είχαν καταγραφεί στην ενέργεια, με το κόστος του φυσικού αερίου να αυξάνεται κατά 135,7% σε ετήσια βάση, του ηλεκτρισμού κατά 45% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 34,1%. Πιο ακριβό κατά 19,7% αγόρασαν οι καταναλωτές το αρνί και το κατσίκι, ενώ αύξηση 17% είχαμε στο ελαιόλαδο, 14,2% στις πατάτες και 7,6% στα ζυμαρικά.

►Στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός που τροφοδοτείται από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ για τρίτο συνεχόμενο μήνα, κάνοντας πιο επιτακτικά τα ερωτήματα σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τη Eurostat, στην ευρωζώνη σημειώθηκε ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά 5,1% τον Ιανουάριο. καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ 5% του Δεκεμβρίου και 4,9% του Νοεμβρίου και πλέον είναι ο  υψηλότερος από την έναρξη της τήρησης αρχείων, το 1997.

Για άλλη μια φορά, η άνοδος των τιμών της ενέργειας έπαιξε σημαντικό ρόλο. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από τους περιορισμούς που επέφερε η πανδημία, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στην Ευρώπη λόγω των εξαντλημένων χειμερινών αποθεμάτων, των χαμηλότερων προμηθειών από τη Ρωσία και των φόβων για μια νέα στρατιωτική κίνηση της Μόσχας κατά της Ουκρανίας.

Τα βλέμματα όλων είναι πλέον στραμμένα στην αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την Πρόεδρό Κριστίν Λαγκάρντ να επιμένει ότι μεγάλο μέρος του πληθωρισμού συνδέεται με προσωρινούς παράγοντες που κάποια στιγμή θα εξασθενήσουν, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, το σύνηθες αντίδοτο που χρησιμοποιούν οι κεντρικές τράπεζες κατά του υπερβολικού πληθωρισμού.

Οι αναλυτές λένε ότι οι αγορές θα παρακολουθούν για να δουν εάν υπάρχει κάποια αλλαγή στις προοπτικές της ΕΚΤ, αν και η διοίκησή της πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί απότομα φέτος και θα πέσει στο 1,8% το 2023 και το 2024.

Η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να ξεκινήσει σύντομα μια σειρά αυξήσεων επιτοκίων από τον Μάρτιο κιόλας, εν μέσω πληθωρισμού που κινείται σε υψηλό 40 ετών.

efsyn.gr