Στίγκλιτς – Πρόντι: Τάσσονται κατά της λιτότητας – Διαφωνούν για τη δυνατότητα εξόδου από το ευρώ

by/ 0 Comments / 25 View / 10/10/2016

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και ο βραβευμένος με νόμπελ οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς τάχθηκαν κατά της λιτότητας, σε δημόσια συζήτηση στην Μπολόνια. Σε ό,τι αφορά την δυνατότητα εξόδου από το ευρώ, όμως, οι απόψεις των δυο οικονομολόγων δεν συγκλίνουν.

«Μπορεί να παραμείνει κανείς στην Ευρώπη, χωρίς το ευρώ, όπως κάνει η Σουηδία. Θα μπορούσε, στο μέλλον να το κάνει και η Ιταλία», τόνισε ο κ. Στίγκλιτς, με τον κ. Πρόντι να εκτιμά ότι η έξοδος από το κοινό νόμισμα «θα δημιουργούσε κατάσταση ανάλογη με εκείνη της Ιταλίας μετά την Αναγέννηση: μια ασήμαντη παρουσία, για ατέλειωτο διάστημα τεσσάρων αιώνων».

O κ. Στίγκλιτς κατέκρινε «ένα σύστημα λιτότητας το οποίο επιβλήθηκε αμέσως μετά την έναρξη της κρίσης, όταν κάποιοι θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να κρατήσουν χαμηλό το έλλειμμα στο 3%, το δημόσιο χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ και τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα». Πρόσθεσε επίσης ότι  τα ποσοστά αυτά «κάποιοι τα βρήκαν, προφανώς, στον αέρα και στον ουρανό».

«Σε περιόδους με ισχνές αγελάδες πρέπει να ξοδεύεις περισσότερα χρήματα σε επενδύσεις, ενώ σε περίοδο με παχιές αγελάδες να προσπαθείς να περιορίζεις τις δαπάνες αυτές, αλλά τώρα το δόγμα φαίνεται να έχει αλλάξει», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Πρόντι.

Απευθυνόμενος στον κ. Στίγκλιτς, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι οι δηλώσεις του «δεν θα έπρεπε να μεταφράζονται στα ιταλικά, αλλά στα γερμανικά». Ο κ. Πρόντι προειδοποίησε επίσης ότι «αν συνεχισθεί η σημερινή πορεία, κινδυνεύει το ευρώ, διότι δεν υπερισχύει το γενικότερο συμφέρον όλων των κρατών μελών».