Σε πτώση η μεταποίηση και τον Μάιο

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σε πτώση η μεταποίηση και τον Μάιο / 7 View / 02/06/2020

Σε ύφεση παρέμεινε και τον Μάιο η ελληνική μεταποίηση, με τη μειωμένη ζήτηση τόσο εντός όσο και εκτός χώρας να οδηγεί σε υποχώρηση της παραγωγής και σε απώλειες θέσεων εργασίας.

Οι τρέχουσες προβλέψεις για τη βιομηχανική παραγωγή υποδεικνύουν σημαντική συρρίκνωση κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, καθώς αναμένεται ετήσια μείωση της παραγωγής κατά 7,8% μέσα στο 2020.

Την ίδια ώρα, τη μεγάλη πτώση του δείκτη χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού τον Απρίλιο επισημαίνει η Eurobank ως «προπομπό» της συρρίκνωσης του ΑΕΠ, σημειώνοντας την πτώση τόσο στο λιανεμπόριο όσο και στο χονδρεμπόριο.

Ένας δείκτης – κλειδί για την πορεία της παραγωγής στην Ελλάδα σημειώνει μεγάλη πτώση, που αποτελεί, όπως επισημαίνει η Eurobank στο οικονομικό δελτίο της, ένα πρώτο σημάδι της επερχόμενης ύφεσης. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛ.ΣΤΑΤ. θα ανακοινώσει την Πέμπτη 4 Ιουνίου τα στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου, ενώ η μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, αναμένεται να καταγραφεί το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Ο κρίσιμος δείκτης για την πορεία της πραγματικής οικονομίας που καταγράφει μεγάλη πτώση, πέραν των πρόδρομων δεικτών οικονομικού κλίματος και PMI μεταποίησης που κατέγραψαν σημαντική πτώση, είναι ο βαθμός χρησιμοποίησης του εργοστασιακού δυναμικού στη βιομηχανία. Πρόκειται για έναν δείκτη που αποτυπώνει σε ποιο βαθμό η βιομηχανία χρησιμοποιεί το εργοστασιακό της δυναμικό και ο οποίος έδειξε ήδη ότι χρήση των εργοστασίων περιορίστηκε στα δύο τρίτα του δυναμικού από τον Απρίλιο.

Μείωση εισοδήματος

Ο βαθμός χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού στη βιομηχανία (πηγή: ΤτΕ και ΙΟΒΕ) διαμορφώθηκε στο 67,1% τον Απρίλιο 2020 -η χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 3,6 ετών-, από 71,2% τον Μάρτιο 2020. Η εν λόγω μεταβολή ισοδυναμεί με μηνιαία πτώση -5,8% ή -6,2% σε σύγκριση με τον μέσο όρο 12 μηνών.

Ο αντίστοιχος δείκτης για την κατηγορία των ενδιάμεσων αγαθών, δηλαδή των προϊόντων που χρησιμοποιούνται ως εισροές στην παραγωγική διαδικασία, κινήθηκε ακόμα χαμηλότερα, στο 60,9%, από 68,3% τον Μάρτιο 2020 (-10,8% MoM). Το τελευταίο στοιχείο αποτελεί προάγγελο για περαιτέρω μείωση της παραγωγής στο μέλλον.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής, στοιχείο που αναμένεται να αποτυπωθεί στις χρονολογικές σειρές του ΑΕΠ. Η πτώση της παραγωγής ισοδυναμεί με μείωση του εισοδήματος. Η τελευταία δύναται να οδηγήσει σε πτώση της ζήτησης, με αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωση της παραγωγής, δηλαδή την ενεργοποίηση του γνωστού μηχανισμού του πολλαπλασιαστή.