Σήμα κινδύνου για την ανάπτυξη

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σήμα κινδύνου για την ανάπτυξη / 8 View / 09/03/2020

Σκόνταψε η ανάπτυξη το 2019 αφού, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η ελληνική οικονομία έτρεξε με ρυθμό μόλις 1,9%, λόγω των χαμηλών πτήσεων που σημείωσαν σε σχέση με το 2018 οι εξαγωγές της χώρας (μόλις 1%) και της μικρής αύξησης της καταναλωτικής δαπάνης (1,1%).

Είναι μια επίδοση που προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο, αφού είναι αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, οι οποίες έκαναν λόγο για ρυθμό μεγέθυνσης πάνω το 2%. Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη των θεσμών ήταν για ανάπτυξη 2,2% το 2019, του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για 2,4% ενώ η εκτίμηση της κυβέρνησης με βάση τον προϋπολογισμό του 2020 ήταν για 2%. Σε τρέχουσες τιμές το ΑΕΠ ανήλθε σε 194,4 δισ. ευρώ από 190,8 δισ. ευρώ το 2018.

Τα οριστικά στοιχεία για την ανάπτυξη το 2019 θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο και εκφράζονται ελπίδες ότι θα είναι πολύ καλύτερα. Πάντως στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ ήταν μόλις 1% και χωρίς ακόμη να έχουν φανεί οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην αγορά.

Η κυβέρνηση απομακρύνεται σημαντικά από τον στόχο για ανάπτυξη 2,8% φέτος, όχι μόνο λόγω του βατήρα της εκκίνησης αλλά εξαιτίας των παρενεργειών του κορονοϊού. Το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί με στοχευμένα μέτρα και όχι οριζόντια να αντιμετωπίσει την πτώση της κατανάλωσης και τις πληγές που έχει ανοίξει η νόσος σε τουρισμό και ναυτιλία.

Η νέα ακτινογραφία με τις επιδράσεις της επιδημίας στο εγχώριο επιχειρείν έχει θορυβήσει το οικονομικό επιτελείο, αφού οι κλάδοι των μεταφορών, της εστίασης και της ψυχαγωγίας έχουν επηρεαστεί σημαντικά. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι πολλά εστιατόρια μειώνουν τις θέσεις φιλοξενίας ή αραιώνουν τα τραπέζια ως ένα μέσο προστασίας. Αυτό συνδυαστικά με την πτώση της κίνησης έχει επιφέρει σημαντικό χτύπημα στον τζίρο των επιχειρήσεων, άρα και στον ΦΠΑ που εισπράττει το υπουργείο Οικονομικών.

Διυπουργική σύσκεψη

Το θέμα των επιπτώσεων του κορονοϊού εξετάστηκε σε νέα ευρεία διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών. Κατά τη σύσκεψη επαναξιολογήθηκε η κατάσταση, και συγκροτήθηκε το πρώτο πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί πριν από το Eurogroup της 16ης Μαρτίου. Οι δράσεις θα υλοποιούνται σταδιακά και σε συνεννόηση με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, τα μέτρα θα ανακοινώνονται κατά περίπτωση, ενώ προηγείται η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, όπως π.χ. η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω της αναστολής πληρωμής ΦΠΑ. Αλλα μέτρα που εξετάζονται είναι άτοκα δάνεια, έκτακτες επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό, επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών κ.ά.

Οι παρεμβάσεις θα αφορούν τρία επίπεδα: τις περιπτώσεις λήψης αναγκαστικών μέτρων, όπως π.χ. υποχρεωτικό κλείσιμο καταστημάτων και κινηματογράφων σε νομούς και περιοχές με κρούσματα, τα μέτρα σε κλαδικό-τοπικό επίπεδο και τα μέτρα για το σύνολο της οικονομίας. Οι συσκέψεις θα είναι τακτικές το επόμενο διάστημα ενώ το οικονομικό επιτελείο θα συνεχίσει τις επαφές με κλάδους της οικονομίας που πλήττονται από τη νόσο.