Πόλεμος στην Ουκρανία / Η ενεργειακή ακρίβεια καλά κρατεί

by/ 0 Comments / 1 View / 02/03/2022

Έντονες ήταν και χθες οι πιέσεις στις ήδη υψηλές τιμές ενέργειας, με τις διεθνείς και εγχώριες αγορές να βρίσκονται σε άνοδο όσο η ουκρανική κρίση συνεχίζεται και την κυβέρνηση της Ν.Δ. να θεωρεί πως τα έχει κάνει όλα αναζητώντας στήριξη από την Ε.Ε.

Την ανηφόρα πήρε και χθες το πετρέλαιο, καθώς η τιμή του τύπου brent έφτασε μέχρι και τα 107 δολάρια / βαρέλι. Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο η τιμή του ανήλθε στα 100,99 δολάρια, έναντι 66,13 δολαρίων τον Φεβρουάριο 2021, που μεταφράζεται σε αύξηση 52,7%.

Στην εσωτερική αγορά, η τιμή της αμόλυβδης πλέον ίπταται, καθώς πληθαίνουν τα πρατήρια με τιμή πώλησης της αμόλυβδης στα 2 ευρώ, ενώ η μέση πανελλαδική τιμή βρίσκεται στο 1,913 ευρώ / λίτρο, αυξημένη κατά 23% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου (1,556 ευρώ/λίτρο). Ανάλογη είναι η εικόνα και στο ντίζελ, με μέση πανελλαδική τιμή στο 1,645 ευρώ / λίτρο, ενώ σε αρκετές περιοχές ξεπερνά και το 1,7 ευρώ, αυξημένη σε σχέση με πέρσι κατά 27% (1,295 ευρώ), αλλά και στο πετρέλαιο θέρμανσης,που εν μέσω νέας κακοκαιρίας πωλείται κατά μέσο όρο προς 1,293 ευρώ, δηλαδή είναι ακριβότερο κατά 37,55% σε έναν χρόνο (0,94 ευρώ/λίτρο).

Αύξηση σημειώθηκε χθες και στη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου αναφοράς στην Ε.Ε. (TTF), η οποία αναρριχήθηκε χθες το απόγευμα σε επίπεδα άνω των 124 ευρώ / μεγαβατώρα – από τα 72,969 ευρώ την 1η Φεβρουαρίου.

Πάντως και η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά της χώρας μας βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, καθώς διαμορφώνεται σήμερα στα 254,94 ευρώ / μεγαβατώρα, ενώ χθες ήταν στα 255,41. Σημειώνεται ότι διαφαινόταν αποκλιμάκωση των τιμών έως 24 Φεβρουαρίου, όταν οι τιμές είχαν υποχωρήσει κάτω από τα 200 ευρώ.

Ακρίβεια και αδιέξοδα

Η κυβέρνηση μιλά μεν για συνέχιση της στήριξης, μέσω των ανεπαρκών επιδοτήσεων που δίνονται εδώ και έξι μήνες, και τον Μάρτιο και για “όσο διαρκεί η κρίση”, όμως ήδη φθίνουν και τίθενται προϋποθέσεις, ενώ η ενεργειακή ακρίβεια μετατρέπεται σε διαρκείας. Για τον Μάρτιο αναμένεται να ανακοινωθεί νέα επιδότηση για τα νοικοκυριά, χαμηλότερη έναντι του Φεβρουαρίου κυρίως προς τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Ο πανικός είναι προφανής καθώς ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως “δεν υπάρχουν άλλα χρήματα” και ζητεί πανευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοδότησης, βάζοντας μέσα τα πάντα: κοινή προμήθεια αερίου, αποθήκευση, οικονομική στήριξη των καταναλωτών.

Πάντως στο προσχέδιο της νέας εργαλειοθήκης της Κομισιόν, που αναμένεται τελικά να δημοσιοποιηθεί επισήμως την επόμενη εβδομάδα, περιλαμβάνονται και επιλογές για παρεμβάσεις στην αγορά κατά τη διάρκεια της κρίσης, που η κυβέρνηση είναι τουλάχιστον απρόθυμη να εφαρμόσει.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός φαίνεται πως συζητά με τη Βουλγαρία προμήθεια ηλεκτρισμού από πυρηνικά, μέσω διμερών συμβολαίων, υποκαθιστώντας μια υπάρχουσα εξάρτηση από μια νέα: εισαγωγή πυρηνικής ενέργειας για μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου. Προφανώς έτσι εξηγείται και η τοποθέτησή του υπέρ των “πράσινων” πυρηνικών στο πλαίσιο της ταξινόμησης των βιώσιμων επενδύσεων στην Ε.Ε.

Βέβαια, σήμερα, στο πλαίσιο των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από τη Βουλγαρία, υπάρχει και πυρηνική ενέργεια, καθώς περιλαμβάνεται στο ενεργειακό της μείγμα. Για παράδειγμα, στον λογαριασμό της ΔΕΗ, στην αναφορά για το ενεργειακό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής του 2020 αναφέρεται μερίδιο πυρηνικής ενέργειας 4,42%, ενώ στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις περιλαμβάνονται και ραδιενεργά απόβλητα 0,16 mgRW/kW…

Από την άλλη, το ΥΠΕΝ ανοίγει τον δρόμο για παραχωρήσεις περιοχών με γεωθερμικό δυναμικό “ως σταθερή πηγή καθαρής ενέργειας που θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας”, προχωρώντας αρχικά σε απόφαση για τη διαδικασία μίσθωσης των δικαιωμάτων έρευνας, εκμετάλλευσης και διαχείρισης γεωθερμικών πεδίων.

avgi.gr