Πρόσθετα μέτρα για τον Δεκέμβριο ως 1,5 δισ.

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρόσθετα μέτρα για τον Δεκέμβριο ως 1,5 δισ. / 6 View / 13/11/2020

Για επέκταση της καραντίνας τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα ετοιμάζεται το οικονομικό επιτελείο ● Στα πρότυπα του περσινού μερίσματος των 700 εκατ. ευρώ η έκτακτη ενίσχυση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, αλλά με άλλο μείγμα δικαιούχων, όπως νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, μακροχρόνια άνεργοι που έχουν μείνει εκτός επιδότησης και συνταξιούχοι που δεν πήραν αναδρομικά.

Επέκταση των μέτρων στήριξης και για τον μήνα Δεκέμβριο εξετάζει το οικονομικό επιτελείο βλέποντας τον κορονοϊό να επελαύνει ακάθεκτος και είναι μια εξέλιξη που ενισχύει το σενάριο για παράταση της εθνικής καραντίνας τουλάχιστον έως τις 15 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το νέο lockdown αυξάνει τον λογαριασμό του κόστους για το Δημόσιο κατά 1,5 δισ. ευρώ (μαζί με αυτόν και το έλλειμμα) την ώρα που ο προϋπολογισμός βαδίζει πάνω σε «κινούμενη άμμο», ενώ η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στα αδύναμα νοικοκυριά, που εξήγγειλε, χθες, ο πρωθυπουργός και θα δοθεί ως εφάπαξ βοήθημα πριν από τα Χριστούγεννα, εντείνει τις πιέσεις στα κρατικά ταμεία.

Οι πρώτες πληροφορίες, από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας σχετικά με την έξτρα ενίσχυση, αναφέρουν ότι το επίδομα θα δοθεί με βάση οικογενειακά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια κατά το πρότυπο του περσινού μερίσματος των 700 εκατ. ευρώ, αλλά οι τελικές αποφάσεις για το ακριβές ποσό, τα κριτήρια και τους δικαιούχους θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες και σε συνάρτηση πάντα με το δημοσιονομικό κόστος. Πάντως, στο επίκεντρο των ενισχύσεων θα είναι νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, μακροχρόνια άνεργοι που έχουν μείνει εκτός επιδότησης και συνταξιούχοι που δεν πήραν αναδρομικά.

Efsyn.gr